Takaisin Sammakkolammen pääsivulle

Kirjallisuutta sammakkoeläimistä Kuva: © 2007 Niina / Sammakkolampi.net

Sammakkoeläimistä on aikain saatossa kirjoitettu monia kirjoja. Lisäksi markkinoilta löytyy aihetta käsitteleviä lehtiä, videoita, äänitteitä ja CD-ROM -levyjä. Vaikka suurin osa materiaalista on vieraskielistä, myös kotimaisilla kielillämme tuotettua materiaalia on olemassa.

Olemme koonneet tälle sivulle joitakin teoksia joita olemme itse käyttäneet lähdemateriaalina. Suurinta osaa teoksista voimme suositella myös muille sammakkoeläinharrastajille. Mukana on myös joitakin teoksia joista emme niin paljoa ole pitäneet. Ne ovat mukana listassa siksi että niihinkin saattaa törmätä, ja muistutukseksi siitä etteivät kaikki kirjat ole klassikkoainesta. Kaikkia lukemiamme tai omistamiamme sammakkoeläinaiheisia kirjoja tänne ei kuitenkaan ole listattu. Valtaosa kirjoista on "massaa" joka ei herätä sen suurempia tuntemuksia. Tälle sivulle ovat päätyneet teokset jotka ovat olleet jollain tavalla erityisiä.

Tämä ei ole tieteelliseen tapaan esitetty kirjallisuusluettelo, vaan pikemminkin lista jonka perusteella sammakkoeläinharrastaja voi löytää joitakin hyviksi ja kiinnostaviksi havaittuja teoksia. Jos haluat jostakin kirjasta bibliografisia lisätietoja, eikä niitä näiltä sivuilta löydy, kannattaa laittaa kirjan nimi ja/tai kirjoittaja hakusanaksi johonkin webbikirjakauppaan, kirjaston aineistohakuun tai yleiseen netin hakukoneeseen. Sillä tavoin todennäköisesti löydät teoksen täydelliset tiedot ja hyvässä lykyssä pystyt hankkimaan teoksen myös itsellesi.

Jos teoksen omaksi ostaminen ei innosta, kannattaa sitä etsiä kirjastoista. Kunnallisten kirjastojen valikoimat ovat valitettavasti melko rajallisia, joten etsinnät kannattaa ulottaa myös korkeakoulukirjastoihin ja erikoikirjastoihin. Vaikka yliopistokirjasto voi kuulostaa pelotavan akateemislta, kannattaa muistaa että valtion laitoksina yliopistokirjastojen ovet ovat auki jokaiselle suomalaiselle. Vaikkei lainausoikeutta saisikaan, pääsee hyllyssä oleviin teoksiin tutustumaan lukusalissa. Maamme kattavin yksityinen herpetologinen kirjasto puolestaan lienee Suomen herpetologisen yhdistyksellä, joka tarjoaa sen lisämaksutta jokaisen jäsenensä käyttöön.

Eikä sitten muuta kuin lukemaan!


Suomenkielistä kirjallisuutta

Määritys- ja lajioppaita

 • Arnold, E. N., 1978: Reptiles and Amphibians of Britain and Europe. HarperCollins Publishers.
  ja
 • Arnold, E. N., 2002: Reptiles and Amphibians of Europe. Princeton University Press.
 • Cedhagen, T. & Nilson, G., 1991 Grod- Och Kräldjur I Norden. Fältbiologerna.
 • Griffits, A., 1996 Newts and Salamanders of Europe. T & A D Poyser Ltd.
   Esittelee nimensä mukaisesti Eurooppalaiset salamanterit sekä niiden biologian. Lajikuvaukset ovat melko suppeita, mutta tarjoavat tärkeimmät tiedot. Kustakin lajista on yksi värivalokuva. Teoksen tärkein anti on kuitekin alkuosan viivapiirroksin kuvitettu Eurooppalaisten salamantereiden yleistä biologiaa käsittelevä osa.

 • Elliott, L., Gerhardt, C. & Davidson, C., 2009 The Frogs and Toads of North America. Houghton Mifflin Company.
   344-sivuinen kirja ja siihen liitetty ääni-CD kattavat kaikki Pohjois-Amerikan sammakot. Kirjan rakenne ja esitystapa on lainattu maastokäsikirjasta, mutta suurehko fyysinen koko ja jopa koko sivun kokoiset laadukkaat valokuvat ovat tutumpia "kahvipöytäkirjallisuudesta". Tekstin yksityiskohtaisuus esim. lajituntomerkkien osalta ei riitä ammattimaiseen maasto- tai tutkimuskäyttöön, mutta P-Amerikan lajistoon tutustumiseen kirja ja äänilevy antavat mainion mahdollisuuden.

 • Petranka, J., 1998 Salamanders of the United States and Canada. Smithsonian Institution Press.
   Pohjois-Amerikan salamanterit kattavasti laji lajilta esittelevä tieteellispainotteinen "tiiliskiviteos", jollaisen toivoisi olevan olemassa jokaisen maanosan jokaisesta eläinryhmästä. Lajiestitelyt ovat laajoja ja yksityiskohtaisia.

 • Raffaëlli, J., 2007 Les Urodèles du monde. Penclen Edition.
   Ranskankielinen 377 sivuisen teoksen merkittävin anti on maailman jokaisen salamanterilajin ja alalajin lyhyt esittely sanoin, kuvin ja levinneisyyskartoin. Joistakin lajeista kerrotaan myös vinkkejä terraariohoitoon. Teos perustuu Raffaëllin ja Thornin Les salamandres de l'ancien monde (Boubée, 2001) ja Thornin Les Salamandres d'Europe, d'Asie et d'Afrique du Nord (Editions Lechavalier, 1968) kirjoihin, mutta on perusteellisesti päivitetty, nykyaikaistettu ja laajennettu.

 • Ahlén, I., 1995: Sveriges grodor, ödlor och ormar. Naturskyddsföreningen.
 • Corbett, K., 1989: Conservation of European Reptiles and Amphibians. Cristopher Helm (Publishers) Ltd
 • Curry-Lindahl, K., 1975: Groddjur och kräldjur i färg.
   Vanha, ja myös sen näköinen ja oloinen teos piirroskuvin.

 • Cihar, J., 1994: Amphibians and reptiles. Magna, Wingston.
   Esittelee maastokäsikirjan tyyliin joitakin itäeurooppalaisia lajeja. Esittelytekstit ovat kohtalaisen suppeita ja kuvitus vaikuttaa enemmän taiteelta kuin maastokäsikirjan piirroksilta.

Biologiaa

 • Hofrichter, R., 2000: Amphibians: The world of Frogs, Toads, Salamanders and Newts. Firefly books
 • Mattison, C., 1987: Frogs and toads of the world. Capricorn Link Pty Ltd
   Mattisonin maailman herppejä esittelevän sarjan sammakkoteos on kansaintajuinen ja helppolukuinen, mutta silti täyttä asiaa.

 • Duellman W. E. & Trueb, L., 1986: Biology of Amphibians. John Hopkins University Press
   Tämä teos on alansa "raamattu", jota on käytetty vuosia oppikirjana yliopistoissa ympäri maailman. Vähän vaativampaa luettavaa, mutta aukeaa kyllä ilman korkeakouluopintojakin asiasta kiinnostuneella harrastajalle.

 • Kentwood D. Wells., 2007: The Ecology and Behavior of Amphibians. Princeton University Press
   University of Connecticutin professori Wells on koonnut tähän 1148 sivuiseen "tiiliskivioppikirjaan" elämäntyönsä sammakkoeläinten käyttäytymisen parissa.

 • Stebbins, R. C. & Cohen, N. W., 1995: Natural History of Amphibians. Princeton University Press
   Yhdysvaltalaistutkijat ovat kirjoittaneet tieteellistä kieltä käyttäen pätevän oppikirjan sammakkoeläinten biologiasta.

 • Heatwhole, H. (toim.), 1994-: Amphibian Biology. Surrey Beatty & Sons Pty Limited

Terraarioeläiminä

Äänitteitä, videoita ja romppuja Lehtiä


© Niina & Joonas Gustafsson