Usein kysytään mikä olisi sopiva sammakkolaji aloittelijalle. Yleensä kysymykset ovat suunnilleen tämän näköisiä: ”Minulla on sen ja sen kokoinen terraario. Mikä sammakko sinne sopii ja miten sitä hoidetaan?”
On mukava huomata että sammakkoeläimet kiinnostavat ihmisiä, mutta valitettavasti kysymys ei vain ole aivan niin yksinkertainen kuin miltä se näyttää. Ja koska kysymys ei ole aivan yksinkertainen, ei vastauskaan mahdu aivan pariin sanaan.
Kysymys ei nimittäin niinkään ole siitä mikä sammakko mahtuu asumaan sattumalta vapaana olevassa altaassa, vaan siitä mikä sammakko sopii kysyjälle. Mitä kysyjä lemmikiltään haluaa, ja mitä kaikkea hänen on mahdollista sille tarjota. Samalla tavalla kuin koiraa valittaessa pitää pohtia koiran rotua, pitää sammakkoa valitessa pohtia eläimen lajia monelta kantilta.
Sammakoita on monia hyvin erilaisia. Niinpä sammakkoa hankkivan täytyy selvittää itselleen, haluaako hän sammakon, joka elää koko elämänsä vedessä vai otuksen, joka kiipeilee puissa. Tai ehkä eläimen, joka asustaa ranta-alueilla, vai mahdollisesti ihan kuivan maan kamaralla.
Toinen pohdittava kysymys on se, tulisiko eläimen olla päiväaktiivinen, vai onko OK, että se viettää päivät piilossa ja tulee esille ja lähtee liikkeelle vain hämärän aikaan ja öisin.
Ja toki omat esteettiset mieltymyksetkin kannattaa huomioida. Joku pitää konnia kauniina, toisen mielestä sammakon täytyy ehdottomasti olla vihreä. Punaiset silmät, siniset jalat ja kirkkaan vihreä selkä houkuttelevat valokuvissa monia, mutta kannattaa muistaa, että monet lajit ovat yöeläimiä, joiden värejä ei kaikessa komeudessaan koskaan pääse koskaan näkemään aiheuttamatta eläimelle häiriötä.
Sammakkoa harkitsevan kannattaa ajatella läpi myös muut, kaikkiin sammakkolajeihin liittyvät ”haittatekijät”. Yksi näistä on ääntely. Monilla sammakoilla on melko kova ääni, ja ne useat niistä huutavat nimenomaan öisin. Herkkäuninen ei välttämättä pysty nukkumaan samassa huoneessa ääntelevän sammakon kanssa.
Toinen tärkeä juttu on sammakon ruokavalion mieleen palauttaminen: lähes kaikki sammakot tarvitsevat, ainakin osana ruokavaliotaan, eläviä hyönteisiä ja muita ötököitä. Usein on taloudellisinta kasvattaa sirkkoja, kuoriaisia ja muita ötököitä itse, mikä tosin joskus on työläämpää kuin itse sammakon hoitaminen. Eivätkä kaikki ihmiset muutenkaan ole järin ihastuneita sirkkoihin ja muihin tuhohyönteisiin omassa kodissaan. Tämä on asia josta kannattaa etukäteen puhua myös puolison, äidin tai muiden saman katon alla asuvien kanssa.
Sammakon hankkijan on siis pohdittava mitä hän lemmikiltään haluaa. Se minkä kokoinen vanha akvaario sattuu olemaan vapaana ei saisi olla määräävä tekijä sammakkolajia valitessa. Mutta toki myös se minkälaisen terraarion pystyy sammakolleen varustamaan voi vaikuttaa lemmikin valintaan.
Kysyjät kertovat yleensä, että heillä on sen ja sen kokoinen allas. Pelkkä akvaarion litramääräisen koon tietäminen ei kuitenkaan auta loppuun asti, sillä vetoisuuden lisäksi pitäisi tietää minkä muotoinen ja mallinen vapaana oleva akvaario/terraario on. Onko allas perinteisen akvaarion muotoinen (pitkä, mutta ei kovin korkea) vai korkeampi mutta pohjapinta-alaltaan pienempi terraario. Vai ehkä, joka suuntaan yhtä suuri kuutio.
Altaan malli voi olla päältä aukeava akvaario tai varsinainen terraario, jossa ovat ovat sivulla. Myös kysymys siitä miten syvälti altaaseen voi laittaa vettä ilman että vesi valuu tai vuotaa ulos täytyy pitää mielessä. Ja miten hyvin allas kestää yleistä kosteutta: onko se lasia, vesivaneria vai jotain muuta huonommin kosteutta kestävää materiaalia.
Kun altaan tiedot on selvitetty, pitäisi tietää millaisia tarvikkeita altaaseen on olemassa, tai kysyjällä on mahdollisuus hankkia. Valaisin on melkein jokaisessa altaassa, mutta monet sammakkolajit tarvitsevat myös lämmittimiä: lämpömattoja, kaapeleita tai akvaariolämmittimiä. Teknisten laitteiden lisäksi terraarioon tarvitaan sisusteita. Onko kysyjällä valmiina vaikkapa ämpärikaupalla akvaariosoraa tai valtaisan upea kanto, jota hän haluaa ehdottomasti käyttää osana sisustusta. Vai hankitaanko kaikki tarvittava juuri tätä tarkoitusta varten, maksoi mitä maksoi?
Onneksi tarvikkeet eivät yleensä ole yhtä kalliita kuin itse terraario, ja niitä on helppo hankkia tarpeen mukaan kaupasta. Mutta kaikki maksaa, joten jos haluaa, pärjää vaikkapa ilman lämmitintä täytyy trooppiset lajit unohtaa saman tien.
Nyt kun rahasta tuli puhe, kannattaa jokaisen eläintä hankkivan, on eläin sitten sammakko, kissa tai hevonen, muistaa että vaikka eläimen hankintaan liittyvät kulut saattavat tuntua korkeilta, ei laadusta kannata tinkiä. Vähän liian tehoton suodatin ei ole hyvä. Ja allas johon eläin mahtuu asumaan poikasena ei riitä enää, kun eläin kasvaa aikuiseksi. Hyvillä välineillä eläinten hoito on varmasti helpompaa, joten niihin kannatta sijoittaa.
Mutta kannattaa myös muistaa, että kaiken ei välttämättä tarvitse olla eläinkaupasta ostettua ja uutuuttaan kiiltelevää, vaan käytetyillä tarvikkeillakin pääsee pitkälle. Lisäksi mielikuvitusta ja maalaisjärkeä käyttämällä valtaosan terraarion tarvikkeista ja sisustuselementeistä voi saada ilmaiseksi ympäröivästä luonnosta tai oman kodin keittiöstä. Esimerkiksi tarpeeksi suuri muovinen pakasterasia, jonka kanteen tökkii pari reikää, on aivan yhtä hyvä eläinten kuljetusastia kuin eläinkaupassa myytävä ”faunaboksikin”.
Toinen rahaan liittyvä asia, joka joskus alkuinnostuksissa unohtuu on se, että eläin tarvitsee jatkossakin sijoituksia: eläin syö säännöllisesti, ja ruoka maksaa jotain. Jos sammakko sairastuu, velottaa eläinlääkäri sen hoidosta jopa monta kertaa eläimen arvoa vastaavan summan. Ja mikään ei kestä ikuisesti: alussa ostettu lamppu palaa taatusti jossain vaiheessa, jolloin se pitää vaihtaa. Kulut eivät siis lopu eläimen hankintaan, siitä ne oikeastaan vasta alkavat! Monet lajit elävät hyvässä hoidossa jopa toistakymmentä vuotta, ja eläimet tarvitsevat jatkuvaa hoitoa koko sen ajan. Myös loma-, lama- ja muina erikoisaikoina.
Jotkin lajit ovat terraariossa yleisempiä kuin toiset. Usein nämä yleisemmät lajit ovat myös helppohoitoisempia ja näin aloittelijalle sopivampia. Seuraavassa taulukossa esitellään lyhyesti joitakin erilaisia, suhteellisen helppohoitoisia ja yleisiä lajeja. Tämän taulukon tarkoitus on auttaa sammakon etsijää vähän alkuun, mutta se ei ole täydellinen lista eri vaihtoehtoista. Lisää lajeja löytyy tältä sivustolta, sekä lähimmästä sammakoita myyvästä eläinkaupasta tai kasvattajalta.
Laji | Missä asuu | Päivä vai hämäräaktiivinen | Terraarion minimikoko täysikasvuiselle sammakolle pituus x leveys x korkeus | Muuta |
---|---|---|---|---|
Kiinankellosammakko | matalassa vedessä ja rannoilla | päiväaktiivinen | 60x30x30 cm | melko värikäs ja hyvin suosittu laji. |
Viherlehtisammakko | kiipeilee oksilla | hämäräaktiivinen | 40x60x60 cm | lehtisammakot viettävät päivät usein näkyvällä paikalla, mutta ne eivät tee mitään. Ne vain näyttävät ”vihreiltä klönteiltä”. |
Kääpiökynsisammakko | elää koko ikänsä vedessä | päivä ja hämäräaktiivinen | akvaario jonka koko on 50x30x30 cm, eli 45 litraa | Vastaava, mutta suurempi laji on kynsisammakko, joka vaatii monen sadan litran akvaarion. Ääni on melko hiljainen. |
Pantterikonna | maan rajassa, joskus maahan kaivautuen | pääosin hämäräaktiivinen, mutta on usein näkyvillä myös päivällä | 80x40x40 cm | lemmikkinä yleisin konnalaji. |
Sarvisammakot | maanrajassa, usein piiloon kaivautuneena | sarvisammakot ovat aktiivisia silloin kun ne saavat ruokaa. Muulloin ne eivät normaalisti juurikaan liiku | 50x40x30 cm | useita lajeja suuria ja värikkäitä sammakoita, joista jokainen yksilö tarvitsee oman terraarionsa. |
Nuolimyrkkysammakot | maanrajassa sekä kiipeillen | päiväaktiivisia | 40x60x40 cm ja tästä ylöspäin lajista ja määrästä riippuen | Kymmeniä lajeja pieniä ja värikkäitä sammakoita. Lajeja ei ole suositeltavaa yhdistää samaan terraarioon. |
Kun sopivan tuntuinen laji löytyy, on aika aloittaa siihen tarkempi tutustuminen. Tiedon etsiminen ja sen omaksuminen on tärkeä vaihe lajin valinnassa, sillä vasta kunnollisista ja laajoista hoito-ohjeista selviää mitä kaikkea sammakko oikeasti tarvitsee. Ja vasta tämän tiedon avulla voi olla varma että laji on itselle sopiva lemmikki.
Surffaile netissä useammalla sivustolla, kysele eläinkauppiailta ja harrastajilta, lue kirjoja ja lehtiä, jne. Monista lajeista on maailmalla kirjoitettu kokonaisia kirjoja jotka perehtyvät vain ja ainoastaan yhden lajin tai lajiryhmän hoitamiseen. Näitä usein englannin-, tai saksankielisiä kirjoja voi tilata (netti)kirjakapoista, tai erityisen hyvin varustetuista eläinkaupoista. Kirjan ostaminen ennen sammakon hankintaa on vain hyvä idea, sillä kirjoissa on yleensä runsaasti hyödyllistä tietoa lajista. Ja lisäksi kirjasta on varmasti hyötyä myöhemminkin, sillä kaikkea tietoa ei aina pysty löytämään netistä. Suomeksi vastaavia kirjoja ei juuri ole, mutta Herpetomania-lehdessä on julkaistu monia laajoja hoito-ohjeartikkeleja eri lajeista. Joitakin alan kirjoja on esitelty myös tämän sivuston kirjallisuussivulla.
Etsi kiinnostavalla lajille ainakin 2-3 eri kirjoittajan tekemää hoito-ohjetta ja lue ne kaikki huolella. Hoito-ohjeiden pitäisi olla mahdollisimman laajoja. Parin rivin, tai puolen sivun mittainen pikaesittely ei riitä minkään eläimen kunnollisen hoidon ohjeistukseksi. Lisäksi eri kirjoittajat antavat usein hieman erilaisia ohjeita, joten lukemalla useamman ohjeen pystyt lopulta itse päättelemään mikä on sopiva ”kultainen keskitie” eläimen hoitoon.
Jos käy niin ettet löydä lajista 2-3 eri hoito-ohjetta, etsi tarkemmin! Kaikista yleisimmistä lajeista on kyllä ohjeita yllin kyllin. Jos käy niin ettei lajista todellakaan ole olemassa paria laajaa hoito-ohjetta on laji luultavasti terraariossa niin harvinainen ettei sitä kannata ottaa ensimmäiseksi sammakoksi. Harvinaiset lajit joita ei kunnolla tunneta voivat olla liian hankalia tapauksia kokeneemmallekin harrastajalle. Aloittelijan kannattaa pysyä niistä aivan suosiolla erossa, ovat ne kuinka kauniin ja kiinnostavan näköisiä tahansa. Siihen että laji on harvinainen on yleensä olemassa jokin hyvä syy, eikä sitä syytä välttämättä ole järkevää lähteä uhmaamaan.
Kun olet löytänyt lajin joka hoito-ohjeisiin tutustumisen jälkeenkin tuntuu hyvältä valinnalta juuri sinulle on melko todennäköistä että todella olet löytänyt sinulle sopivan sammakon. Ja tällöin on aika aloittaa terraarion sisustaminen, itse eläimen etsintä ja lopulta hankkiminen.
© 1999-2023 | Niina & Joonas Gustafsson