Sammakkoeläimiä voi harrastaa monin eri tavoin. Yleisimpiä tapoja ovat eläinten pitäminen terraariossa tai niiden tarkkailu luonnossa. Aina ei edes tule ajatelleeksi, että sammakkoeläimiä voi harrastaa näiden lisäksi myös muilla tavoin. Yksi tällainen tapa, jonka harrastajia löytyy Suomestakin, on sammakkoeläinfilatelia, eli sammakkoeläinaiheisten postimerkkien keräily.
Monet ovat harrastaneet lapsina tai nuorina postimerkkien keräilyä, mutta luopuneet siitä vanhemmiten. Jos postimerkkeilyyn kuitenkin yhdistää myös muita kiinnostuksen kohteitaan, vaikkapa juuri sammakkoeläimet, tulee postimerkkeilystä paljon monipuolisempaa. Tietyn aiheisten postimerkkien keräilyä kutsutaan yleisesti aihefilateliaksi, ja se on yksi postimerkkeilyn suosituimmista harrastustavoista. Tällä sivulla sammakkopostimerkkeilyä lähestytään kohtalaisen sammakkoeläinlähtöisestä näkökulmasta, mutta vakavammin filateliaan suhtautuva voi mainiosti ottaa harrastukseensa vähemmän biologisen ja enemmän filateelisen lähestymistavan.
Sammakkoeläinfilatelian harrastaminen on yksinkertaisimmillaan hyvin helppoa: kerää kokoelmaasi erilaisia postimerkkejä joissa esiintyy sammakkoeläimiä. Merkit voi järjestellä kokoelmaan joko perinteiseen tapaan maittain, tai sitten biologisen mallin mukaan eläinheimoittain tai lajeittain. Mikäli harrastukseen haluaa vielä lisätä biologista näkökulmaa, voi kustakin lajista kerätä sitä kuvaavien postimerkkien seuraksi lyhyen tietokortin, jossa kerrotaan vaikkapa lajin levinneisyydestä, elinympäristöstä tai muista kiinnostavista asioista. Tällä tavalla postimerkit ja tietokortit muodostavat lopulta oman tietoteoksensa sammakkoeläimistä, jonka kuvituksena käytetään postimerkkejä. Jos tällaisen kokoelman skannaa nettiin, voi tulos muistuttaa vaikkapa saksalaisen Reptiles and Amphibians on Stamps -sivuston sammakkoeläinosiota.
Monille tulee yllätyksenä, että maailmalla on julkaistu satoja erilaisia sammakkoeläinaiheisia postimerkkejä. Sellaisia kun jokapäiväisessä elämässä näkee kovin harvoin. Mutta etsivä kyllä löytää, ja sehän on osa keräilyharrastuksen kiinnostavuuttakin joutua vähän etsimään kohteitaan.
Kaikista helpoin tapa saada merkkejä on hankkia valmiita aihekokoelmia. Postimerkkiliikkeet myyvät merkkejä valmiin aihekokoelmina: pusseina, joihin on kerätty tietty määrä samaa aihetta käsitteleviä postimerkkejä. Sammakkofilatelistia kiinnostavassa pussissa voi olla vaikkapa ”25 erilaista sammakkoa”, tai ”100 matelijaa ja sammakkoeläintä”. Usein aihekokoelmia lajittelevat ihmiset eivät erota matelijoita ja sammakkoeläimiä toisistaan, joten yleensä kokoelma jossa on ”matelijoita” sisältää myös joitakin sammakkoeläimiä, vaikkei niitä erityisesti mainittaisikaan. Jos ostetussa aihekokoelmassa on runsaasti matelijoita, voi niille perustaa oman kokoelman, tai myydä ne eteenpäin niistä kiinnostuneelle harrastajalle.
Valmiiden aihekokoelmien merkit ovat usein niitä kaikista yleisimpiä merkkejä, joten kokoelmaa laajentaakseen merkkien metsästys pitää ulottaa myös muihin lähteisiin. Yksittäisiä postimerkkejä voi löytää postimerkkimyymälöistä, kirpputoreilta tai vaikkapa Huuto.net-sivuston tapaisista nettihuutokaupoista. Siinä vaiheessa, kun itselle alkaa kertyä joistakin merkeistä useampia kappaleita, voi ylimääräisiä vaihtaa muiden harrastajien kanssa uusiin.
Valtaosa sammakkopostimerkeistä on ulkomaisia, mutta Suomessakin on vuosien varrella julkaistu joitakin postimerkkejä, joissa esiintyy sammakkoeläimiä. Kuitenkin vain harva suomalainen postimerkki kuvaa sammakoita pääasiallisena aiheenaan. Seuraavassa esitellään lyhyesti kaikki Suomen ja Ahvenanmaan postien julkaisemat postimerkit, joissa muodossa tai toisessa esiintyy sammakkoeläimiä.
Ingemar Ahlén, Claes Andrén ja Göran Nilsson.
1995
Sveriges grodor, ödlor och ormar.
Svenska Naturskyddsföreningen.
56 sivua
ISBN: 91-558-3712-3
Neliväripainatus
Europa 2021: utrotninshotade arter – Åkergroda
Julkaisupäivä: 7.5.2021
Taiteilija: Bo Lundwall
Merkki voitti PostEuropin kilpailussa 2021 hopeaa, tullen vuoden toiseksi kauneimmaksi postimerkiksi Euroopassa.
Kesä pihapiirissä – sammakko
Julkaisupäivä: 7.5.2003
Taiteilija: Pirkko Juvonen
Kuuden merkin arkissa kuvataan kesäisen pihapiirin eläimiä. Yhdessä merkeistä esiintyy sammakko ja joukko hyönteisiä.
Sadetta vai poutaa? – sammakko
Julkaisupäivä: 27.2.2008
Taiteilija: Sari Airola
Helmikuussa 2008 julkaistiin uusin suomalainen sammakkomerkki. Viiden ikimerkin Sadetta vai poutaa? -vihossa on kuvattu viisi eläintä joiden avulla ihminen on ennustanut säätä. Luultavasti muutaman vuoden takaisen sammakkoprofessorin innostamana sarjassa esiintyy myös veikeä piirretty sammakko. Sammakko esiintyy myös postimerkkivihon kannessa.
Större vattensalamander
Julkaisupäivä: 2.1.2002
Taiteilija: Staffan Ullström
Ahvenanmaan posti on julkaissut kaksi merkkiä maakunnan harvinaisista herpeistä. Toisessa merkissä kiipeilee kangaskäärme, toisessa ui kutuasuinen rupiliskokoiras.
Kissoja – maatiaiskissan pentuja
Julkaisupäivä: 9.10.1995
Taiteilija: Jasser Aaro
Tämän arkin ja merkin aiheena ovat varsinaisesti kissat, mutta kun katsoo tarkasti, huomaa merkin kisujen tuijottavan nurmella istuvaa sammakkoa.
Kurjet
Julkaisupäivä: 19.8.1997
Taiteilija: Erik Bruun
Kurkiarkki keskittyy kurkien elämän kuvaamiseen. Yhdessä merkeistä eräällä kurjella on nokassaan jotakin mikä selvästi on tyylitelty sammakko. Joten sammakkomerkiksi tämäkin voidaan laskea, ainakin tavallaan…
© 2008-2023 Joonas Gustafsson