Palaa kirjallisuussivulle

Suomalainen sammakkokirja

Markku Lappalainen ja Päivi Sirkiä
2009
Suomalainen sammakkokirja.
Kustannusosakeyhtiö Sammakko.
96 sivua
ISBN: 978-952-483-104-8

Kesällä 2007 Varsinais-Suomen luonnonsuojelupiiri järjesti yleisökyselyn sammakkoeläinten esiintymisestä alueellaan. Kyselyn aikaan kävi ilmi, että luontoharrastajien keskuudessa olisi kysyntää suomeksi kirjoitetulle sammakko-oppaalle, joten piiri päätti julkaista jäsenistölleen pienen sammakoita esittelevän opaskirjasen. Myöhemmin mukaan projektiin tuli turkulainen kaupallinen kustannusosakeyhtiö Sammakko (joka suurelle yleisölle lienee tutuin Kiroileva siili -sarjakuva-albumeiden julkaisijana), minkä ansiosta suunniteltu pienimuotoinen kirjanen laajeni täysiveriseksi kirjaksi. Tuloksena syntyi Toimittaja-tietokirjailija Markku Lappalaisen ja biologi Päivi Sirkiän kirjoittama Suomalainen sammakkokirja; ensimmäinen suomenkielinen kirja, joka käsittelee nimenomaan sammakkoeläimiä.

Teos on jaettu viiteen lukuun. Ensimmäinen niistä käsittelee maailman sammakkoeläimiä yleisellä tasolla. Toinen luku käsittelee sammakkoeläimiä Suomessa ja kolmas esittelee kaikki maassamme tavattavat lajit. Neljännessä käsitellään sammakkoeläinten nykyistä uhanalaista asemaa, sekä näiden eläinten tarkkailemista luonnossa. Viidennen luvun nimi on ”Sammakot ja kulttuuri” ja se nimensä mukaisesti käsittelee sammakoita osina kulttuuria kautta maailman. Luvusta löytyy mm. sammakoita käsitteleviä haikuja, pätkiä Kalevalasta, suomalaisia kansanperinteitä ja uskomuksia sekä lainauksia vanhoista sammakoita käsittelevistä sanomalehtiartikkeleista.

Yhteensä 96 sivun laajuinen teos on kuvitettu pääasiassa valokuvin. Lajiesittelyjen yhteydessä on myös taiteilijan piirtämät mallikuvat lajeista. Valokuvien lisäksi joitakin lukuja on kuvitettu teemaan sopivilla koululaisten piirroksilla. Käytetty kuvitus tuo teokseen väriä ja laji esittelyiden kohdalla kuvat myös esittävät oleellista lisätietoa eläinten ulkoasusta ja tuntomerkeistä, mutta muutoin ne ovat ”vain” kuvitusta, pääpainon ollessa tekstissä.

Ja tekstiä kelpaakin lukea. Se on asiantuntevaa ja selkeää. Lukeminen ja luetun ymmärtäminen käy vaivattomasti, eikä asiavirheitäkään juuri ole. Teksti pysyy napakasti asiassaan, jopa siinä määrin että välillä sammakkofaktaa tulee kuin konekiväärin piipusta. Mutta tietokirjalle runsas tiedon määrä on vain hyve, kun asia kuitenkin on esitetty selkeästi ja ymmärrettävästi.

Kun kirja vielä on painettu koviin kansiin ja laadukkaalle paperille on kokonaisuus ehdottoman mainio lukupaketti sammakkoeläimistä. Erityisesti monien kulttuurillisten viittaustensa ansiosta kirja on aivan omanlaisensa teos. Se ei ole kenttäopas, mutta se ei ole aivan perinteinen biologinen tietokirjakaan. Se on suomalainen sammakkokirja, jota voi lämpimästi jokaisen suomalaisen kouraan myös suositella. Luettavaa löytyy jokaiselle luonnosta kiinnostuneelle. Ja jos sattuu vielä olemaan erityisesti kiinnostunut sammakkoeläimistä, on teos lähes pakkohankinta.

© 1999-2022 |  Niina & Joonas Gustafsson