Palaa banaanikärpästen pääsivulle

Banaanikärpäsviljelmän kehitys 

Tässä kuvasarjassa seurataan yhden Drosophila melanogaster -banaanikärpäsviljelmän kehitystä kymmenen päivän ajan.
Viljelmää on säilytetty noin 28 asteen lämpötilassa, suhteellisen kosteuden ollessa noin 70 %.

Ennen kärpäsiä
Juuri valmistettu kasvatuspurkki ylhäältä päin ennen kärpästen lisäämistä purkkiin.

Päivä 0
Purkki on juuri tehty ja kärpäset laitettu sisälle.

Päivä 1
24 tunnin kuluttua kärpäset alkavat pikkuhiljaa munia pohjaan. Pohjassa oleva hiiva on tuottanut pohjaan hiilidioksidikaasua, joka on kohottanut ja kuohkeuttanut pohjamateriaalia.

Päivä 2
Hiivan tuottama kohoaminen on lässähtänyt. Viimeistään nyt kärpäset ovat alkaneet munia pohjaan.

Päivä 3
Ensimmäiset toukat ovat kuoriutuneet. Ensivaiheessa toukat ovat noin millin-parin mittaisia ja keltaisia. Osa niistä kiipeilee mukin seinillä (ks. suurennos alla).

Päivä 4
Toukkia on tullut lisää, ja ne kasvavat. Kuvassa pienet toukat parveilevat samassa paikassa kuin edellisessäkin kuvassa, kun taas aivan purkin ylälaitaan on kiivennyt joukko suurempia, jo riisinjyvän kokoisia ja näköisiä toukkia (ks. suurennos alla). Valtaosa toukista elää pohjan pintakerroksessa, joka alkaa pikkuhiljaa tummua toukkien ulosteiden vaikutuksesta.

Päivä 5
Pohjan tummuminen jatkuu, ja suurten toukkien määrä kasvaa. Ensimmäiset toukat alkavat koteloitua purkin seinille (ks. suurennus alla). Kotelot ovat toukkia tummempia, ja liikkumattomia.

Päivä 6
Suurten toukkien ja tummien koteloiden määrä seinillä kasvaa.

Päivä 7
Kaikista ensimmäisimmät kotelot kuoriutuvat, ja niistä kömpii ulos kärpästen seuraava sukupolvi. Kuoriutuneissa koteloissa erottuu tummana kohta josta kärpänen on tullut ulos (ks. suurennos alla).

Päivä 8
Koteloita ja kuoriutuneita koteloita tulee päivä päivältä lisää. Toisaalta purkissa näkyy edelleen myös toukkia.

Päivä 9
Kuoriutuminen jatkuu edelleen.

Päivä 10
Uusi sukupolvi on kuoriutunut likimain kokonaan, ”pöläys” purkissa on parhaimmillaan. Ja nyt onkin aika siirtää nuoret kärpäset uuteen viljelmään, ja kierto lähtee jälleen alusta.

Kärpästen jälkeen
Kasvatuspurkki ylhäältäpäin kuvattuna sen jälkeen kun kärpäset on karistettu pois purkista uusiin viljelmiin. Valtaosa paperiaineksesta on syöty, ja seinät ovat täynnä kuoriutuneita koteloita.Purkissa on edelleen vielä kuoriutumattomia koteloita, ja pohja-aineksessa toukkia ja jopa uusia munia. Niinpä purkki kannattaa laittaa edelleen talteen, sillä siitä tulee vielä kärpäsiä useamman päivän ajan.

© 1999-2023 | Niina & Joonas Gustafsson