Palaa nuolimyrkkysammakoiden etusivulle

Adelphobates galactonotus

Kekälenuolimyrkkysammakko

Ulkoasu: Kasvaa jopa 40 mm kokoiseksi. Pohjaväri on yleensä aina syvän musta. Selkäpuolen värialue on epäsäännöllisen muotoinen ja suuruinen. Sen väri vaihtelee oranssista, keltaiseen ja tumman punaiseen. Jopa täysin vaaleat, miltein koko valkoiset yksilöt ovat yleisiä.

Levinneisyys: Lajia tavataan Amazon-joen eteläpuoleisessa Braziliassa, Maranhaon ja Parán osavaltioiden alueella.

Elinympäristö: Trooppisen vyöhykkeen nuorissa sademetsissä. Elinalueet ovat 14-300 metrin korkeudella merenpinnasta.

Elintavat: Päiväaktiivinen laji joka liikkuu pääasiassa maanpinnan tasalla. Asuttaa hyvin usein kaatuneiden puiden alustoja.

Ääntely: Koiraan ääntely on vaimea, pitkä, metallinen surina.

Hoito terraariossa: On suositeltavaa pitää pienissä ryhmissä, esimerkiksi 2-3 koirasta ja 2-3 naarasta. Lämpötilan tulisi päivällä kohota 24-28 asteen tienoille. Yöaikaan lämpö ei saisi pudota montaakaan astetta päivän lämpötilasta. Suhteellinen ilmankosteuden tulisi olla 70-90 prosentin tietämillä.

Lisääntyminen: Laji saavuttaa lisääntymiskypsyyden reilun vuoden ikäisenä jolloin koiraiden sormiin kehittyy matalat tarttumalevyt. Lisäksi koiraat ovat keskimäärin naaraita solakampia.

Kutupaikoiksi kelpaavat mustat lappeelleen asetetut filmipurkit. Yhden filmipurkin munia saattaa hoitaa useampi eri koiras. Koiras kantaa selässään yleensä vain yhtä toukkaa kerrallaan. Joskus selässä voi olla kaksi toukkaa mutta se on harvinaista. Toukat on syytä kasvattaa yksinään koska lajilla esiintyy toukkavaiheen kannibalismia. Muodonvaihdos ja siirtyminen maalle tapahtuu noin kahdeksan viikon kuluttua kuoriutumisesta.

© 1999-2023 | Niina & Joonas Gustafsson