Palaa nuolimyrkkysammakoiden etusivulle

Phyllobates terribilis

Kultanuoli

Ulkoasu: Naaraat voivat saavuttaa jopa 48 mm koon. Koiraat ovat usein hieman tätä pienempiä ja solakampia. Kultanuoli sekoittuu hyvin usein läheisen sukulaisen keltanuolen (Phyllobates bicolor) kanssa, koska näiden kahden ulkonäkö on hyvin samanlainen. Kultanuoli on väritykseltään keltainen tai vihertävän keltainen. Vatsapuoli on joillakin yksilöillä miltei täysin musta. (HUOM! On hyvin mahdollista, että näidenkin sivujen kuvissa kultanuoli ja keltanuoli ovat menneet sekaisin. Sammakot on nimetty siten kuin ne eläintarhoissa/näyttelyissä on esitelty.)

Levinneisyys: Hyvin pienellä alueella Columbiassa, Rio Saija -joen ympäristössä.

Elinympäristö: Sademetsien pohjakerroksessa. Elinalueet ovat 500-600 m metrin korkeudella merenpinnasta.

Elintavat: Päiväaktiivinen laji joka liikkuu pääasiassa maanpinnan tasalla.

Ääntely: Pitkä kuuluva tirinä.

Hoito terraariossa: On suositeltavaa pitää vain pariskuntaa 50x50x50 cm kokoisessa terraariossa. Tällöinkin terraario tulee sisustaa tiheällä kasvustolla ja runsaasti muilla piilopaikoilla. Lämpötilan tulisi päivällä kohota 25-28 asteeseen. Hyvä yölämpötila on 18-20 asteen tuntumassa. Suhteellinen ilmankosteuden tulisi olla 80-90 prosentin tietämillä. Laji ei juurikaan kiipeile mutta sammakoille on silti hyvä tarjota pieniä pohjan pinnaneroja. Esimerkiksi korkkitammen kaarnat tarjoavat sekä piilopaikkoja että mäkisempiä kohtia terraarioon. Laji ei ole erityisen aggressiivinen muita lajeja kohtaan, joten yhdistämistä muiden lajien kanssa voi harkita.

Lisääntyminen: Koiraat aloittavat kurnuttelun ja lopulta ohjaavat naaraan sopivaan kutupaikkaan. Monista muista nuolimyrkkylajeista poiketen tämä laji ei vartioi eikä hoida munia millään tavalla. Toukat kuoriutuvat n. 13 päivä kuluttua munimisesta. Koiras kantaa kuoriutuneet toukat vesialtaaseen. Toukat saattavat toisinaan viettää pidempiäkin aikoja koiraan selässä. Tunnetaan tapauksia, jossa toukka on pysynyt koiraan selässä jopa 32 päivää. Tänä aikana toukka on myös kasvanut hieman.

© 1999-2023 |  Niina & Joonas Gustafsson