Palaa lehtisammakoiden etusivulle

 Litoria infrafrenata

Valkohuulilehtisammakko

Ulkoasu: Valkohuulilehtisammakko on suurikokoinen vihreä lehtisammakko. Sen selkein tuntomerkki, josta laji on nimensäkin saanut on se, että sammakon alahuuli on kirkkaan valkoinen. Valkohuulilehtisammakko on lähisukuista korallisormisammakkoa virtaviivaisempi ja himpun suurempi. Suurimmat naaraat voivat saavuttaa jopa yli 12 cm pituuden. Vihreän sävy ja sammakon koko voivat vaihdella yksilön alkuperäin mukaan.

Levinneisyys: Lajia tavataan Cape Yorkin niemimaa Queenslandissa Australian koilliskärjessä, sekä Uudessa Guineassa ja Indonesian itäisissä osissa.

Elinympäristö: Laji elää pääasiassa kosteilla suoalueilla, mutta toisinaan myös puutarhoissa.

Elintavat: Suurikokoinen sammakko tarvitsee tukevia kiipeilyoksia, ja se viihtyy myös kivillä ja muilla maanpintaa lähempänä olevilla tasoilla. Luonteeltaan laji on rauhattomampi ja vaikeampi käsitellä kuin korallisormisammakko. Häirittynä sammakko erittää ihostaan tahmeaa eritettä, joten lajin käsittelyn jälkeen kädet tulee pestä erityisen huolellisesti.

Ääntely: Ääni on voimakas kaksinuottinen haukunta, joka voi tuoda mieleen suuren koiran haukunnan.

Hoito terraariossa: Hoitonsa puolesta laji on melko samanlainen kuin sukulaisensa korallisormisammakko. Se ei kuitenkaan siedä yhtä hyvin viileyttä tai kuivaa, joten terraarion on oltava himpun lämpimämpi ja kosteampi. Lisäksi suurikokoisempi sammakko tarvitsee enemmän tilaa. Suosittelisin yhdelle tai kahdelle sammakolle vähintään 60 x 50 x 70 cm kokoista terraariota.

© 1999-2023 |  Niina & Joonas Gustafsson