Kuinka vanhoiksi sammakkoeläimet elävät?

Lemmikkihiiri elää muutaman vuoden. Kotikissa elelee todennäköisesti viitisentoista vuotta, vanhimmat kissat ovat eläneet yli kolmikymppisiksi. Mutta kuinka moni on tullut ajatelleeksi että akvaariossa ympyrää uiva kynisammakko voi sekin kellottaa 30 vuotta. Tai että tuliliskokin voi saavuttaa yli 20 vuoden iän.

Eivätkä kynsisammakko tai tulilisko ole edes sammakkoeläinmaailman ikäennätyksenhaltioita. Ylivoimainen ykkönen tällä saralla on Siperian ikiroudasta 15 metrin syvyydestä löytynyt Siperian salamanteri (Salamandrella keyserlingii) jonka iäksi tutkijat arvioivat 90 vuotta (± 15v). Eläin oli vajonnut routaan ja elänyt lähes koko ikänsä elävänä pakasteena.

Elävä pakaste on tietenkin erikoistapaus. Jos unohdetaan pitkäaikaishorrostajat ennätyksen tekee japanilainen jättiläissalamanteri Andrias japonicus jollaisen varmasti tiedetään eläneen 55 vuotiaaksi. Epävarma ennätys lajille on 62 vuotta. Eivätkä pienemmät tai tutummatkaan lajit kovin pahasti jää jälkeen. Tulisalamanterin (Salamandra salamandra) ennätys on 50 vuotta, ja kotoinen vesiliskommekin (Triturus vulgaris) on kellottanut 20 vuotta. Samoille hujakoille pääsee vanhin tuliliskoihin kuluva laji, japanintulilisko (Cynops pyrrhogaster) 22 vuoden ennätyksellään.

Sammakoiden ja konnien puolella ennätyksen tekee kotoinen rupikonna (Bufo bufo) joka on saavuttanut parhaimmillaan 40 vuoden iän. Terraariossa tutummista lajeista maininnan ansaitsee kynsisammakko (Xenopus laevis) kolmellakymmenellä vuodellaan, sekä yli parikymppisiksi elänyt korallisormisammakko (Litoria caerulea). Usein toimivan säännön ”mitä suurempi eläin, sen vanhemmaksi se elää” rikkoo kiinnostavalla tavalla nuolimyrkkysammakko Dendrobaes auratus jolla on pituutta vain 2-3 senttiä, mutta joka voi saavuttaa jopa 20 vuoden iän.

Ennätykset ovat aina ennätyksiä

Yllä olevaa luettaessa on hyvä pitää mielessä, että mainitut ennätykset ovat nimenomaan ennätyksiä. Maailman vanhin ihminen on elänyt 122-vuotiaaksi, mutta se ei tarkoita että se olisi kaikkien ihmisten elinikäennuste. Keskimääräinen elinikä on huomattavasti matalampi kuin ennätys. Niinpä se että esimerkiksi kynsisammakon ennätykseksi on merkitty 30 vuotta ei tarkoita että oman kynsisammakon hoito on mennyt pahasti pieleen jos se kuolee ”jo” kaksikymppisenä. Mutta jos eläin, jonka ikäennätys on yli kymmenen vuotta elää terraariossa vain vuoden tai pari, silloin kuolemaa voi sanoa ennenaikaiseksi.

Toinen terraarioharrastukseen liittyvä näkökulma on se, että eläintä hankittaessa on varauduttava siihen, että eläin todella elää pitkään. Ei kukaan tietenkään voi tietää mitä ja missä on 10 tai jopa 30 vuoden kuluttua, mutta eläintä hankittaessa on tiedostettava, että se elää hyvinkin pitkään ja tarvitsee hoitoa ja huolenpitoa kaikki ne vuodet.

Luonnossa lyhempään

Eläinten kohdalla ikään vaikuttaa huomattavasti se, elääkö eläin terraariossa vai villinä luonnossa. Elo luonnossa on rankempaa ja vaarallisempaa, joten villit eläimet harvoin pystyvät tekemään lajinsa ikäennätyksiä. Taulukkoon 1 on kerätty muutaman lajin kohdalta ikäeenätys sekä luonnossa että terraario-oloissa.

LajiEnnätysikä luonnossaEnnätysikä terraariossa
Salamandra salamandra2050
Triturus vulgaris1220
Rana temporaria1518
Hyla arborea922

Taulukko 1: Ennätysikiä luonnossa ja terraariossa.

Eivätkä eläimet tietenkään luonnossakaan aina saavuta ennätyksiä. Esimerkiksi vanhin luonnosta löydetty ja tutkittu euroopanlehtisammako (Hyla arborea) on ollut 9-vuotias, mutta oletettu elinikä luonnossa elävälle euroopanlehtisammakolle on vain 3–5 vuotta. Sillä edellytyksellä, että se selviää ensimmäisestä elinvuodestaan. Sillä valtaosa sammakoistahan ei koskaan elä edes ensimmäistä vuottaan loppuun, vaan suurin osa kuolee munana, toukkana tai viimeistään ensimmäisen talvehtimisensa aikana.

Tiedot usein epävarmoja

Ikäkysymyksissä vaikeaa on se, että missään eläimessä ei valmiiksi ole leimaa, josta näkisi milloin se on syntynyt. Niinpä tiedot eläinten ikäennätyksistä ovat usein puutteellisia. Ennätysnumerot ovat niiltä eläimiltä, joita on sattumalta osattu pitää silmällä pitkiä ajanjaksoja. Joko terraariossa, tai luonnossa eläimiä merkitsemällä (vertaa lintujen rengastus). Joskus eläimen ikä on selvitetty jälkikäteen laboratoriossa.

Koska uutta tietoa tulee jatkuvasti, paranevat ennätyksetkin varmasti vielä tulevaisuudessa monta kertaa. Tälle sivulle kerätyt ikäennätykset ovat pääosin lukuja, joita tätä kirjoittaessani kesällä 2005 sain käsiini. Sittemmin olen päivittänyt joitakin arvoja kuultuani pidempään eläneistä eläimistä. Luvut muuttuvat varmasti tulevaisuudessakin, ja on mielenkiintoista huomata, että lukuja kerätessäni löysin tilanteen jossa itsellänikin on ollut tietyn lajisia salamantereita pidempään kuin kirjallisuudessa mainittu ikäennätys olettaisin niiden edes elävän. Niinpä varmasti joku muukin törmää samaan tilanteeseen: huomaa että tämän sivun numerot ovat väärin, että oma elätti on elänyt pidempään. Jos näin käy, ole ystävällinen ja ilmoita asiasta minulle niin päivitän tiedon tälle sivulle.

Lähteet

Omakohtaisten kokemusten lisäksi tämän sivun tiedot on kerätty valtaosin kahdestä lähteestä:

·  Frank & Kate Slavensin Reptiles and Amphibians in Captivity – Longevity – nettisivulta, jonne on koottu matelijoiden ja sammakkoeläinten ikäennätyksiä, sekä

·  Joachim Kuhnin ja Doris Gutserin artikkelista How Old Do Amphibians Get?, joka on julkaistu Robert Hofrichterin toimittamassa kirjassa Amphibians: The world of Frogs, Toads, Salamanders and Newts.
 

Taulukko 2: Eräiden sammakkoeläinten ikäennätyksiä

Laji

Ennätysikä vuosina

Matosammakot

Typhlonectes natans

4

Salamanterieläimet

Ambystoma mexicanum

17

Ambystoma tigrinum

20

Andrias japonicus

55
mahdollisesti
jopa 62

Cynops ensicauda

17

Cynops orientalis

9

Cynops pyrrhogaster

22

Notophthalmus viridescens

12

Paramesotriton hongkongensis

13

Pleurodeles waltl

19

Salamandrella keyserlingii

n.90
Löytyi Siperiasta 15 metrin syvyydestä ruodasta, on elänyt lähes koko ikänsä jäätyneenä.

Salamandra salamandra

50

Taricha torosa

21

Triturus cristatus

28

Triturus vulgaris

20

Tylototriton verrucosus

10

Sammakot ja konnat

Bombina bombina

29

Bombina orientalis

22

Bufo bufo

40

Bufo calamita

16

Bufo marinus

24

Bufo melanostictus

4

Bufo regularis

6

Bufo viridis

15

Bufo viridis

11

Ceratophrys ornata

14

Dendrobates auratus

20

Dendrobates azureus

7

Dendrobates leucomelas

11

Dendrobates tinctorius

7

Dyscophus antongilli

5

Hyla arborea

22

Hyla cinerea

6

Hymenochirus boettgeri

3

Hyperolius marmoratus

4

Kaloula pulchra

11

Litoria caerulea

20

Pipa pipa

7

Polypedates leucomystax

6

Pyxicephalus adspersus

16

Rana arvalis

11

Rana esculenta

14

Rana ridibunda

11

Rana temporaria

18

Xenopus laevis

30

© 1999-2022 | Niina & Joonas Gustafsson