Palaa konnien etusivulle

Konnien päivittäinen hoito

Eläimiä ja niiden elinympäristöä tulee pitää päivittäin silmällä. Näin pystytään tarkkailemaan, että eläimet ovat kunnossa, tulevat toimeen toistensa ja ympäristönsä kanssa ja että terraarion olosuhteet pysyvät eläimille sopivina. Terraarion ilmankosteutta ja lämpötilaa tulee seurata, eikä hajonneen lämmittimen havaitsemiseen ole muuta keinoa kuin lämpömittarin säännöllinen tarkkailu. Päivittäisen tarkkailu on näppärintä liittää eläinten ruokinnan, päivittäisten sumuttamisen ja siivoustoimien yhteyteen, jolloin kaiken tarpeellisen saa tehtyä kerralla eikä eläimiä tarvitse häiritä sen enempää kuin on pakko. Eläinten tarkkailu ei tarkoita sitä, että eläimiin koskettaisiin, saatikka otettaisiin käteen. Riittää että näet eläimen terraariossaan, tai edes suunnilleen tiedät missä se on.

Käsittely

Joskus sammakoita on pakko käsitellä. Perusteellisemman siivouksen ajaksi ne on poistettava terraariostaan, tai jos eläintä epäilee sairaaksi, on se tutkittava ja siirrettävä karanteeniin.

Erityisesti pieniä ja ylenpalttisen aktiivisia sammakoita on helpoin siirrellä vaikkapa muovisen kertakäyttökupin avulla. Kun sammakon saa ajettua kuppiin ja peitettyä kupin suun kädellä tai kannella voi kupin turvallisesti siirtää pois terraariosta ilman että sammakko pääsee kesken siirron livahtamaan karkuun. Suurempia sammakoita voi nostella myös käsin ja kuljettaa ulos terraariosta kämmenellä. Sammakkoa nostaessasi pyri siihen ettet roikota sammakkoa jaloista tai ruumiista vaan anna sammakon istua kädelläsi omatoimisesti. Jos sammakko on kovin liikkuvainen voi eläimen peittää toisella kädellä liikojen karkailuhalujen karsimiseksi, tai vangita eläimen takajalat sormilla.

Koska ihmisen ihon eritteet, rasvat ja hiki ovat myrkkyä sammakoiden herkälle iholle on kädet aina pestävä ennen sammakoiden käsittelyä. Ja vastaavasti myös käsittelyn jälkeen, kuten mihin tahansa eläimeen koskemisen jälkeen kädet tulee pestä. Monet konnat erittävät iholleen hyvinkin voimakkaasti myrkyllistä eritteitä, joita ei pidä päästää kulkeutumaan käsien kautta limakalvoille tai suuhun. Eikä käsissä mahdollisesti oleviin haavoihin. Myrkyt eivät pienissä määrin ole vaarallisia, mutta voivat aiheuttaa kirvely, kutinaa tai muita paikallisia oireita.

Terraarion siivoaminen

Konnien terraarion on jatkuvasti pysyttävä siistinä. Tähän päästään päivittäisellä terraarion tarkkailulla ja säännöllisillä siivoustoimilla. Terraarioon ilmestyvät eläinten ulosteet, kuolleet kasvinlehdet ja muu orgaaninen materiaali alkaa nopeasti pilaantua. Myös terraarion uima-altaan veteen liukenee orgaanista materiaalia, joten vesi on syytä vaihtaa pari kertaa viikossa.

Kaikkea roskaa ei kuitenkaan saada päivittäisillä toimilla millään talteen, vaan aika ajoin terraario on siivottava perusteellisemmin. Ulosteet sekoittuvat pohjaturpeeseen, ja jos eläin viettää aikaansa maan alla, ei sinne jäävien ulosteiden poistamiseen ole muuta vaihtoehtoa kuin koko turpeen vaihtaminen tuoreeseen.

Hygieniatason ylläpitämiseksi suurempi siivous on hyvä suorittaa parin kuukauden välein, tai aina kun terraario sitä näyttää tarvitsevan. Kun siivoat terraariota, poista ensin eläimet ja kasvit väliaikaiseen terraarioihin tai muuhun säilytysastiaan. Tällaisiksi siivouksen aikaisiksi evakkoko paiksi käyvät samat astiat joita käytettiin eläinten kuljettamiseen eli, esimerkiksi irtokarkkirasiat ja kaupalliset muoviterraariot. Tekniikka, sisusteet ja lopuksi pohjamateriaali poistetaan ja pestään tai vaihdetaan. Ennen niiden takaisin laittamista terraarion lasiseinät ovat näppärä pestä ja kasveista karsia kuolleet lehdet ja liian pitkiksi kasvaneet oksat. Kun kaikki on siistitty, terraario kasataan taas eläimille asuttavaan kuntoon, ja vasta kun kaikki muu on valmista, eläimet vapautetaan koppiin.

Seuraavassa on lyhyt muistilista muista siivoamiseen liittyvistä asioista:

  • Häiritse ja käsittele eläimiä mahdollisimman vähän. Kun ne on siirretty evakkokoppiin, anna niiden olla siellä rauhassa ja päästä ne kotiinsa vasta, kun kaikki on taas kunnossa.
  • Jos peset sisusteita, vältä pesuaineiden käyttöä. Pelkkä vesi ja karkea harja riittävät kaikkeen normaalipuhdistukseen. Jos pesu- tai desinfiointiaineita jostain syystä on aivan pakko käyttää, huuhtele ne pois erityisen huolella.
  • Varo naarmuttamasta terraarion lasi- tai muoviseiniä.
  • Jos epäilet eläinten lisääntyvän, ole varovainen poistaessasi vesiastiaa. Kutu ja nuijapäät vahingoittuvat helposti, eikä niitä aina ole aivan helppo huomata.
  • Kun asettelet sisusteita takaisin, yritä järjestellä ne eri tavalla kuin ne aikaisemmin olivat. Vaihtelu virkistää niin sinua, kuin eläimiäsikin. Muista kuitenkin eläinten perusvaatimukset ja turvallisuus.

© 1999-2023 | Niina & Joonas Gustafsson