Taricha sp.

Kalifornianmanterit

Kalifornianmantereiden sukuun Taricha kuuluu neljä lajia, jotka kaikki ovat nimensä mukaisesti kotoisin Kaliforniasta ja Yhdysvaltain länsirannikolta: kalifornianmanteri (Taricha torosa), länsirannikonmanteri (Taricha granulosa), punavatsakalifornianmanteri (Taricha rivularis) ja sierranmanteri (Taricha sierrae). Lajit ovat suomalaisessa eläinkaupassa harvinaisuuksia, mutta Keski-Euroopassa ja Amerikoissa suvun lajeja kuitenkin pidetään melko yleisesti terraariossa.

Kalifornianmanterit ovat ehkä parhaiten tunnettuja siitä, että niillä on ihollaan tetrodotoksiini nimistä hermomyrkkyä, joka kuuluu maailman myrkyllisimpiin aineisiin. Myrkky ei vaikuta terveen ihon läpi ja myrkkyä on salamanterin iholla niin pieni määrä, että eläinten käsittely on normaalisti täysin vaaratonta. Haavoihin tai limakalvoille joutuessaan salamanterin ihon eritteet voivat kuitenkin aiheuttaa ärsytystä, ja maailmalta tiedetään jopa tapauksia joissa ihminen on kuollut nieltyään salamanterin. Käsien peseminen erityisen huolella näiden eläinten käsittelyn jälkeen on suositeltavaa jottei ärsyttäviä ainesosia kulkeudu käsistä vaikkapa silmiin.

Kaikki suvun lajit voivat kasvaa kokonaispituudeltaan jopa 20 cm mittaisiksi. Punavatsakaliforniansalamanterin tunnistaa joukosta tomaatin punaisesta vatsastaan ja ruskeista silmistään. Muut kaksi lajia ovat oranssivatsaisia ja keltasilmäisiä. Niiden erottaminen toisistaan on aavistuksen haastavampaa.

Suvun lajit ovat melko kestäviä terraariohoidokkeja. Ne elävät kahtalaista elämää jossa toisinaan ne viettävät vuosikausia maalla, kun taas toisaalta joskus manterit saattavat haluta asettua veteen. Niinpä  omistajan on syytä seurata eläintensä käyttäytymistä ja mieltymyksiä, ja tarvittaessa muokata terraarion sisustusta sen mukaan. Ovat eläimet missä elämänsä vaiheessa tahansa, terraariossa on aina syytä olla kohtalaisen suuri vesialue johon manterit halutessaan voivat milloin tahansa hakeutua. Tästä syystä suosittelen myös hankkimaan vähintään pohjapinta-alaltaan 40 x 80 cm kokoisen terrraarion, jotta siihen mahtuu kunnollinen vesialua. Saattaa olla hyvä idea asuttaa nämä eläimet varsinaisen liukuovellisen sijasta vanhaan akvaarioon, jotta asumuksen muuttaminen tarvittaessa akvaterraarioksi ei vaadi itse altaan vaihtamista.

Kaliforniansalamantereille sopiva lämpötila on kesäisin 18-21 asteen välillä. Talvella lämpötila saa laskea aina 10-14 asteen välille saakka. Maalla elävien eläinten terraarion päivittäinen sumuttaminen on suositeltavaa ilmankosteuden takaamiseksi.

Länsirannikonsalamanterin silmäluomi ja muukin silmän ympärys ovat tasaisen tummia, saman värinen kuin muukin eläimen pää.
Kalifornianmanterin silmäluomi ja osin silmän ympärys ovat kellertävän vaaleat.

Tämän kuvaparin kuvissa lajien yleisväritys näyttää erilaiselta, mutta tämä on yksilöllistä ja voi vaihdella ajan hetken mukaan. Niinpä sitä ei voi käyttää lajin määrittämiseen.

© 1999-2023 | Niina & Joonas Gustafsson