Epipedobates anthonyi

Namumyrkkysammakko

Uudet tieteelliset tutkimukset ovat jakaneet vanhan Epipedobates tricolor -lajin kahteen eri lajiin. Kirkaan punainen ja valkoraidallinen muunnos erotettiin omaksi Epipedobates anthonyi -lajiksi. Tummempi muunnos kantaa edelleen Epipedobates tricolor -lajinimeä. Valtaosa terraarioissa olevista Epipedobates -suvun edustajista on nimenomaan Epipedobates anthonyi -lajia.

Ulkoasu: Pienikokoinen ja värikäs laji. Koiraat ovat 19-25 mm mittaisia. Naaraat voivat saavuttaa 22-27 mm pituuden. Sammakon pohjaväri on yleensä kirkkaan punainen ja siinä on kolme vaaleaa raitaa. Raidat voivat olla vihertäviä tai sinertäviä. Väritys voi vaihdella suurestikin edellä kuvatusta perusmuodosta sammakkoyksilön elinalueen mukaan: juovat voivat olla myös keltaisia tai sinertäviä. Pohjaväri voi vaihdella erilaisten punaisten sävyjen, oranssin ja mustan välillä.

Levinneisyys: Lajia tavataan Ecuadorin lounaisosissa Andien Tyynenmeren puoleisella alueella. Lajia tavataan sekä rannikon tuntumasta että korkeammalta vuorilta. Jopa yli 2500 metrin korkeudelta on tehty havaintoja lajista. Kuivana kautena alueen kasvillisuus voi kuivua huomattavankin kuivaksi, vaikka ilmasto päiväntasaajalla pitääkin ilmankosteuden jatkuvasti suhteellisen korkeana.

Elinympäristö: Lajia tavataan useimmiten ruohomailta tai pensaikkoisilta alueilta, usein purojen läheisyydestä.

Elintavat: Eloisa, päiväaktiivinen laji, joka liikkuu pääasiassa maanpinnan tasalla ja matalassa kasvillisuudessa.

Ääntely: Lajin ääntely muistuttaa kanarialinnun laulua. Siritys on sammakon oikein innostuessa kohtalaisen voimakasta.

Hoito terraariossa: Laji sopii pidettäväksi pienissä ryhmissä (esimerkiksi 2 koirasta ja 3 naarasta). Tällaiselle ryhmälle suositeltava terraarion minimikoko on vähintään 50x60x50 cm. Terraario tulee sisustaa melko tiheällä kasvillisuudella. Lisääntymistä ajatellen ananaskasvit ovat suositeltavia. Lämpötila saa päivisin kohota 26-28 asteen tietämille, mutta ei sitä ylemmäs. Öisin lämpötila saa laskea jopa 15 asteeseen saakka ilman että siitä on sammakoille vaaraa. Ilmankosteus on pidettävä tarpeeksi korkeana säännöllisillä sumutuksilla.

Laji voi käyttäytyä aggressiivisesti muita itsensä kokoisia tai pienempiä sammakoita kohtaan, joten sitä ei pidä laittaa samaan terraarioon pienempien lajien kanssa.

Lisääntyminen: Sukupuolten määrittäminen on ulkoisesti hankalaa, vaikka naaraat keskimäärin ovatkin koiraita pulleampia. Varma tuntomerkki sukupuolesta on koiraiden ääntely, jota ne usein esittävät näkyvällä paikalla.
Naaras laskee lisääntymismenojen päätteeksi 20-25 munaa joita koiras jää vahtimaan. Noin kolmen vuorokauden kuluttua poikaset kuoriutuvat ja koiras kantaa ne selässään avarampaan veteen kasvamaan. Kasvukausi kestää noin kaksi kuukautta, minkä jälkeen poikaset käyvät läpi muodonvaihdoksen ja nousevat maalle 8-10 mm pituisina pikkusammakoina. Sukukypsyyden sammakot saavuttavat 8 kuukauden iässä.

© 1999-2023 | Niina & Joonas Gustafsson