Palaa banaanikärpästen pääsivulle

Banaanikärpäsviljelmän valmistaminen

Tällä ohjeella voi kasvattaa pienempiä Drosophila melanogaster -banaanikärpäsiä. Suuremman D. hydei -lajin kasvatus onnistuu samalla kasvatuspohjalla, mutta laji vaatii suuremman kasvatuspurkin, ja tarkkuutta siinä, että emokärpäsiksi saadaan sekä koiraita että naaraita.

Tällä reseptillä syntyy 6 uutta viljelmäpurkkia (tai kolme purkkia isommille kärpäsille).

Banaanikärpäsviljelmän perustamiseen tarvitset seuraavat ainesosat:

 • 3 purkkia Piltti Aurinkoinen -vauvanruokasosetta
 • 1 dl etikkaa
 • 1 dl maissitärkkelystä
 • vajaa 1/2 dl sokeria
 • 2 pussia kuivahiivaa
 • vettä


  Hedelmäsokerin takia on tärkeää käyttää nimenomaan mainittua Piltin Aurinkoista, muut hedelmäsoseet eivät toimi vastaavalla tavalla.

Edellisten ruoka-aineiden lisäksi tarvitaan:

 • 3,5 dl vetoisia kertakäyttölaseja
 • talouspaperia
 • tyhjiä vessapaperirullia
 • kuminauhoja
 • sanomalehdestä revittyjä suikaleita, sekä
 • muutamia satoja banaanikärpäsiä emokärpäsiksi.

  Jos sinulla on mahdollisuus repiä lakanakangasta purkkien kansiksi, se olisi kestävämpää kuin talouspaperi. Mutta ei täysin välttämätön. Ja talouspaperia tarvitaan joka tapauksessa.

Sekoita vauvanruoka ja etikka keskenään kattilassa, ja kuumenna mössöä kunnes se alkaa kiehua. Sekoita lämmittäessä jottei keitos pala pohjaan.

Sekoita maissitärkkelys pieneen määrään vettä. Käytä niin vähän vettä kuin mahdollista. Seoksesta täytyy kuitenkin tulla juoksevaa.

Kaada juokseva maissitärkkelys-vesi -seos kiehuvaan vauvanruokaan ja sekoita koko ajan voimakkaasti. Maissitärkkelys suurustaa vauvanruoka-etikka -seoksen jähmeäksi (ks. pikkukuva).

Jaa syntynyt, vielä kuuma mössö kuuteen kertakäyttömukiin. Jokaisen mukin pohjalle tulee mössöä noin parin senttimetrin kerros. Jätä mukit mössöineen jäähtymään.

Sekoita reilun kädenlämpöinen (n. 42 asteinen) vesi, kuivahiiva, ja sokeri.

Käytä mahdollisimman laakeaa astiaa. Sekoita ainekset huolellisesti keskenään vispilällä. Jo vispauksen aikana neste alkaa vaahtoamaan. Jätä neste seisomaan huoneenlämpöön siksi aikaa kunnes vauvanruokamukit ovat jäähtyneet, eli noin 15-25 minuutiksi.

Seistessään ajan kanssa astiassa hiiva elää, ja tuottaa astiaan suuren määrän hiivavaahtoa.

Kun mössö mukin pohjalla on jäähtynyt suunnilleen kädenlämpöiseksi, lisää purkkiin hiivavaahtoa. Laita purkkiin niin paljon vaahtoa kuin mahdollista. Sekoita mössö ja vaahto, esimerkiksi sauvasekoittimella, tasaiseksi kasvatuspohjaksi.

Pohjasta pitää tulla löysää, mutta ei täysin juoksevaa. Jos pelkän vaahdon lisäämisen jälkeen pohja jää liian kuivaksi/kovaksi, voit sekoittaa sekaan hiivavaahdon jäljiltä jäänyttä hiivaista vettä purkkiin sen verran, että saat pohjasta sopivan löysää. Lisää vettä aina vähän kerrallaan ja sekoita. Jokaisen lisäyskerran jälkeen näet onko pohja jo tarpeeksi löysä, vai pitääkö vettä lisätä vielä lisää.

Vasemmalla oleva purkki on vielä liian kova: pohja säilyttää sekoittamisen jälkeen muotonsa jonka sekoitin on sille antanut. Oikeanpuoleinen purkki on sopiva: sekoittamisen jälkeen pohja painuu muutamassa sekunnissa melko tasaiseksi pinnaksi purkin pohjalle. Mutta pohja ei kuitenkaan ole täysin juoksevaa, pintaan jää vielä näkyviin joitakin muotoja. Jos pinta tasoittuu veden tapaan täysin tasaiseksi, on pohja liian juokseva.

Seuraavaksi on vuorossa purkin sisustaminen.

 1. Laita pohjamateriaalin päälle pystyyn pätkä vessapaperirullaa. Yhdestä rullasta tulee 3 sopivan mittaista pätkää. Osan rullasta voi painaa pohjan sisään, mutta jätä suurin osa rullasta pohjan yläpuolelle.
 2. Kostuta puoli arkkia talouspaperia vaahdon jäljiltä jääneessä hiivavedessä. Rypistä märkä arkki, ja laita se vessapaperirullan sisään.
 3. Leikkaa sanomalehdestä suikale paperia, rypistä se löyhästi ja laita purkkiin. Sanomalehtisuikaleen toinen pää kannattaa työntää pohjan sisään, jotta se pysyy paikoillaan koko purkin elämän ajan.

Seuraavaksi lisätään emokärpäset. Kaada vanhasta, paljon kärpäsiä tuottaneesta kasvatuspurkista noin 50-100 kärpästä tyhjän muovimukin pohjalle (ks. kuva vasemmalla), ja siitä sitten juuri sisustettuun kasvatuspurkkiin. (Oheisessa kuvassa on mukin pohjalla emokärpästen lisäksi kaikenlaista roskaa, joten sinne kaataessa helposti tulee mukaan. Niinpä kaikki ruskea kuvan mukin pohjalla ei ole kärpäsiä.)

Jos kärpäset yrittävät kiivetä ylös purkista, kopauta purkkia pöytää vasten, niin kärpäset tipahtavat jälleen pohjalle.

Kun kärpäset on saatu viljelmään, levitä mukin suulle arkki talouspaperia, tai kuten oheisessa kuvassa, sopivan kokoiseksi leikattu pala lakanakangasta. Kiinnitä katto kumanauhalla. Kärpäset kiipeävät nopeasti asumuksensa kattoon, joten kansi on hyvä saada paikalleen melko nopeasti.

Tämän jälkeen viljelmä on valmis. Viljelmäpurkin kylkeen voi halutessaan tussilla merkata valmistuspäivän, jotta tietää milloin purkin voi olettaa alkavan tuottaa satoa. Hyvissä olosuhteissa tämän pitäisi tapahtua noin 10 vuorokauden kuluttua viljelmän perustamisesta.

Kun purkki on valmis, ei sille käytännössä kymmeneen päivään tarvitse tehdä mitään. Sitä ei tarvitse sumuttaa, siihen ei tarvitse lisätä mitään, ja itse asiassa onkin parempi jos viljelmän antaa olla aivan omissa oloissaan.

Mutta toimiakseen viljelmä vaatii kuitenkin oikeanlaiset ympäröivät olosuhteet: tarpeeksi paljon lämpöä, ja sopivasti kosteutta. Optimaalinen lämpötila on 25-28 asteen välillä, ja ilmankosteuden tulisi olla normaalia huoneenlämpötilaa jonkin verran korkeampi, noin 70% tietämillä. Sopivat olosuhteet voi varmistaa sijoittamalla viljelmäpurkit hautomoon.

Jos purkkeja on vain vähän, voi hautomon valmistaa kannellisesta, 8 litran vetoisesta varastolaatikosta. Laatikon pohjalle laitetaan noin 2 cm syvyydeltä vettä. Viljelypurkit laitetaan seisomaan veteen, ja kansi suljetaan vain osittain. Lopulta koko komeus laitetaan lämpömaton tai muun lämmittimen päälle, joka lämmittää hautomoa. Hautomon pohjalla oleva vesi haihtuu sen verran, että kosteus hautomossa on normaalia huomattavasti kosteampi, ja lämmitin lämmittää koko systeemin kärpäsille sopivan lämpöiseksi. Huomaa, että liian kuumassa (yli 30 astetta) tai liian kosteassa (jos hautomon kansi on kokonaan kiinni) kärpäset eivät pärjää, vaan kuolevat.

Hautomossa oleva vesi toimii myös vallihautana ja estää haitallisten punkkien pääsyä viljelmiin.

Alemmassa kuvassa neljä tällaista hautomolaatikkoa on laitettu kaappiin. Hautomoita lämmitetään kaapissa kiertävän lämpökaapelin avulla.

Jos viljelmiä on kymmeniä, voi hautomon kokoa kasvattaa siirtymällä suurempiin varastolaatikoihin. Tässä kuvassa käytössä on lähemmäs 100 litran varastolaatikko. Laatikon pohjalla on noin 7 cm kerros vettä. Pohjalle on laitettu termostaatilla varustettu akvaariolämmitin, joka pitää veden jatkuvasti 28 asteisena. Viljelmäpurkit on laitettu irtokarkkirasioihin, jotka kelluvat veden pinnalla. Yhteen karkkirasiaan mahtuu 4 viljelmää, ja rasioita laatikkoon mahtuu 6 kappaletta. Yhteensä tämä hautomo vetää siis 24 viljelmää, hätätilassa vähän tunkemalla useammankin. Varastolaatikon kanteen on porattu runsaasti 2 cm kokoisia reikiä, joten kannen voi sulkea kokonaan.

Sopiva lämpötila ja kosteus ovat viljelmälle tärkeitä. Väärissäkin olosuhteissa viljelmä yleensä toimii jonkin verran, ja siitä saa ulos jonkin määrän uusia kärpäsiä. Mutta vasta oikeissa olosuhteissa säilytetyt viljelmät toimivat niin hyvin kuin on mahdollista, ja kärpäsiä kuoriutuu moninkertainen määrä normaaleissa huoneolosuhteissa pidettyyn purkkiin verrattuna.

© 1999-2023 | Niina & Joonas Gustafsson