Palaa nuolimyrkkysammakoiden etusivulle

Dendrobates tinctorius azureus

Sininuolimyrkkysammakko

Ennen omana lajinaan pidetty Dendrobates azureus ei uusien tutkimusten mukaan ole oma lajinsa, vaan ainoastaan Dendrobates tinctorius -lajin alalaji Dendrobates tinctorius azureus.

Ulkoasu: Tämä sammakko on metallinhohtoisen sininen ja siinä on mustia pisteitä ja täpliä. Pituutta se saavuttaa 40-50 mm verran.

Levinneisyys: Sininuolimyrkkysammakoita tavataan ainoastaan tietyillä alueilla Surinamissa Etelä-Amerikassa.

Elinympäristö: Ne elävät metsäpurojen varrella kivikkoisissa metsissä.

Elintavat: Päiväaktiivinen sammakko, joka liikkuu etupäässä maan rajassa ravintoa etsimässä. Jotkin yksilöt ovat hyvin arkoja, toiset viettävät valtaosan ajastaan näkösällä.

Hoito terraariossa: Aikuisia sammakoita on suositeltavaa pitää aina yhtä pariskuntaa yhdessä terraariossa, sillä naaraat voivat muuten tapella keskenään. Pariskunta näitä suuria nuolimyrkkysammakoita tarvitsee vähintään pohjapinta-alaltaan 40 x 80 cm kokoisen terraarion. Lämpötilan tulisi päivällä kohota 22-27 asteen välille. Yöaikaan lämpö se saa pudota muutamalla asteella. Suhteellinen ilmankosteuden tulisi olla yli 80 prosentin luokkaa. Lisääntyminen: Laji saavuttaa lisääntymiskypsyyden reilun vuoden ikäisenä, jolloin koiraiden sormiin kehittyy matalat tarttumalevyt. Koiraat ovat keskimäärin naaraita solakampia, ja erityisesti kantavat naaraat ovat huomattavasti koiraita tukevampia. Kosiomenojen jälkeen naaras kutee suojaisassa paikassa olevaan matalaan veteen, terraariossa vaikkapa kookospähkinästä rakennettuun kutumajaan. Kutu kuoriutuu 10-14 päivän kuluttua. Toukat syövät sekä kasvi-, että eläinperäistä ravintoa.

© 1999-2023 | Niina & Joonas Gustafsson