Palaa salamanterieläinten etusivulle

Neurergus sp.

Kurdistaninmanterit

Neurergus strauchii

Neurergus, kurdistaninmanterit on suku, jonka edustajia tavataan pääasiassa Turkissa ja Iranissa. Luonnossa ne elävät vuoristopuroissa ja purojen välittömässä läheisyydessä. Luonnossa ne ovat kaikki uhanalaisia, ja Neurergus kaiseri kuuluu CITES I -liitteeseen. Näin ollen eläinten hankkijan tulee varmistua, että hankittavat eläimet varmasti ovat terraariossa kasvatettuja, ja että niillä on tarvittavat alkuperäasiakirjat kunnossa.

Kaikki suvun lajit ovat yleisväritykseltään tummia, ja niissä on vaaleita tai keltaisia kuvioita. Osassa lajeja on selkäpuolella myös muita värejä. Kokonaispituutta ne saavuttavat, hiukan lajista riippuen, 10-18 cm.

Sukuun kuuluu kuusi lajia, joista kahta tiedämme tuodun Suomeen. Neurergus kaiseri on suvun lajeista värikkäin, ja todennäköisesti yleisimmin terraariossa pidetty laji. Neurergus strauchii ja Neurergus crocatus ovat lajit, joita myös pidetään terraariossa, joskaan jälkimmäistä emme tiedä Suomeen koskaan tuodun.

Luonnossa kurdistaninmanterit elävät kahtalaista elämää: talvikauden ne viihtyvät vedessä, kesät maalla. Terraariossa, missä vuodenaikojan vaihtelut eivät ole yhtä selkeitä, eläimet saattavat olla tavoissaan vähemmän täsmällisiä. Jotkut myös pitävät niitä tarkoituksellisesti akvaattisina läpi vuoden. Me kuitenkin suosittelemme seuraamaan eläinten omaa tahtoa ja luontaista rytmiä, jolloin eläimen omistajan tulee tarjota pitopaikka, jossa on sekä vesi-, että maavaihtoehdot. Ja tarvittaessa muokata pitopaikan sisustusta niin, että se vastaa eläinten senhetkisiin tarpeisiin mahdollisimman hyvin.

Lämpötilan olisi hyvä pysyä kesäpäivisinkin 20 asteen tietämillä tai sen alle. Jos lämpötila päivällä nousee runsaasti yli 20 asteen, tulee sen vähintään yöllä laskea selvästi. Helpoiten tämä järjestyy, jos pitopaikan pystyy sijoittamaan kesäksi parvekkeelle, lämmittämättömään ulkorakennukseen tai vastaavaan. Jos eläimiä toivoo saavansa lisääntymään, lisääntymissyklin laukaisee vedessä vietetty muutaman kuukauden viileä kausi 4-12 asteen lämpötilassa. Kun veden lämpötila nousee noin 16 asteen tietämille, alkavat eläimet lisääntymisrutiininsa.

Neurergus kaiseri
Neurergus strauchii

© 1999-2023 | Niina & Joonas Gustafsson