Palaa lehtisammakoiden etusivulle

Hyla arborea

Euroopanlehtisammakko

 Euroopanlehtisammakko on nykyään luokiteltu haitalliseksi vieraslajiksi, joten niitä ei saa enää hankkia tai kasvattaa terraariossa.

Ulkoasu: Laji on keskikokoinen ja solakka, vajaan viiden sentin mittainen pitkäjalkainen sammakko, jolla on lyhyt, pyöreä pää. Väritykseltään se on usein selkäpuolelta vaalean vihreä, mutta se voi vaihtaa väriään vihreän eri sävyjen, lähes ruskean tai kellertävän välillä taustan ja mielialansa mukaan. Selässä voi olla enemmän tai vähemmän tummia pisteitä tai laikkuja. Kuonosta, sierainten kohdalta lähtee tumman ruskea, vaaleareunainen raita, joka kulkee silmien ja tärykalvojen kautta kylkiä pitkin lanteilla. Lantion etupuolella raidassa on ylöspäin suuntautuva ”oka”. Raidan alapuolella on harmaan kellertävä, jopa kullanhohtoinen alue, joka näkyy sammakon kököttäessä paikallaan, ja sulauttaa vihreän eläimen alustaansa saumattomasti, jolloin saalistajan on vaikea erottaa eläimennääriviivoja. Tämä harmaus vaalenee vähitellen vatsan ollessa täysin valkoinen.

Levinneisyys: Euroopanlehtisammakko on levinnyt suureen osaan Eurooppaa. Skandinaviassa sitä tavataan Etelä-Ruotsissa ja Tanskassa. Suomesta etelään matkatessa pohjoisimmat esiintymät ovat Liettuassa. Laji puuttuu luontaisesti myös Brittein saarilta mihin sitä kuitenkin on levitetty ihmisen toimesta, Baleaareilta, sekä osista Etelä-Ranskaa ja Espanjan etelärannikolta. Idässä levinneisyysalue jatkuu Venäjällä Uralille ja Kaspianmerelle, sekä läpi Keski-Aasian.

Elinympäristö: Euroopanlehtisammakko elää rehevissä metsissä, pensaikkoisilla niityillä ja lammikoiden rantakasvillisuudessa. Erityisen mielellään euroopanlehtisammakko elää ruusu-, ja karhunvatukkapusikoissa niiden tarjoaman piikikkään suojan takia.

Elintavat: Tyypillinen lehtisammakko. Nuoret eläimet pysyttelevät yleensä lähempänä maan pintaa kuin vanhemmat. Luonteeltaan laji rauhallinen, eikä pompi päättömästi puolelta toiselle. Ketteränä eläimenä euroopanlehtisammakko voi napata lentävän hyönteisen myös suoraan lennosta hypäten.

Ääntely: Koiraat kurnuttavat veden päällä olevilta oksilta tai vedestä. Kun yksi aloittaa ääntelyn seuraavat muut innolla esimerkkiä, ja pian kaikki seudun koiraat kuuluttavat olemassaoloaan. Suuremman lauman yhteinen kerr-kerr-kerr-kerrkerkerr-ääni voi suotuisissa olosuhteissa kantaa jopa kilometrin päähän. Kutuajan jälkeenkin ääntelyä voi kuulla satunnaisesti päivisin, varsinkin sateisella säällä.

Hoito terraariossa: Hoitonsa puolesta laji on ”peruslehtisammakko”. Terraario, jossa on kuutisenkymmentä senttiä leveyttä ja korkeutta, sekä hiukan vähemmän syvyyttä on sopiva 1-3 sammakon kodiksi. Lämpötila justeerataan kesäpäiviksi 18–25 asteen välille. Muutaman asteen lasku öisin on suotava. Talvihorros kestää kolmisen kuukautta ja sopiva horroslämpötila on 10 astetta.

Lisääntyminen: Vieraslajistatuksensa takia euroopanlehtisammakoita ei ole laillista lisäännyttää.

© 1999-2023 | Niina & Joonas Gustafsson