Palaa nuolimyrkkysammakoiden etusivulle

Phyllobates bicolor

Keltanuoli

Ulkoasu: Kooltaan 40 mm pituinen sammakko sekoittuu hyvin usein läheisen sukulaisen kultanuolen (Phyllobates terribilis) kanssa. Näiden kahden ulkonäkö onkin hyvin samanlainen. Keltanuoli on väritykseltään keltainen taikka vihertävän keltainen. Vatsapuoli on tumman vihreä miltei musta. Kurkussa ja rinnassa on keltaisia pilkkuja taikka pisteitä. Tärykalvot ja sieraimet ovat mustat. (HUOM! On hyvin mahdollista, että näidenkin sivujen kuvissa kultanuoli ja keltanuoli ovat menneet sekaisin. Sammakot on nimetty siten kuin ne eläintarhoissa/näyttelyissä on esitelty.

Levinneisyys: Pienellä alueella Columbiassa, Rio San Juanin alueella.

Elinympäristö: Sademetsien pohjakerroksessa. Elinalueet ovat 500-600 m metrin korkeudella merenpinnasta.

Elintavat: Päiväaktiivinen laji, joka liikkuu pääasiassa maanpinnan tasalla.

Ääntely: Korkea, jatkuva vihellys.

Hoito terraariossa: Suositeltava ryhmäkoko on 1-2 koirasta ja 2-3 naarasta. Paras lisääntymistulos saadaan kuitenkin pitämällä sammakoita lisääntymispareittain. Lämpötilan tulisi päivällä kohota 24-28 asteeseen. Hyvä yölämpötila on 2-4 astetta tätä alempi. Suhteellinen ilmankosteuden tulisi olla 80-90 prosentin tietämillä. Terraariokasveina kannattaa suosia erilaisia ananaskasveja ja muita isolehtisiä kasveja. Laji ei kiipeile juurikaan mutta on hyvä kuitenkin tarjota pieniä pohjan pinnaneroja. Esimerkiksi korkkitammen kaarnat tarjoavat sekä piilopaikkoja että mäkisempiä kohtia terraarioon.

Lisääntyminen: Koiraat ja naaraat voi erottaa toisistaan vain ääntelyn perusteella. Koiraan ääntely on naaraita lujaäänisempi. Koiraat aloittavat kurnuttelun ja lopulta ohjaa naaraan sopivaan kutupaikkaan. Keltanuoli munii mielellään niin filmipurkkiin kuin kutumajaankin. Naaras saattaa yhdellä kertaa munia jopa 40 munaa. Muista nuolimyrkkylajeista poiketen tämä laji ei vartioi eikä hoida munia millään tavalla. Koiras palaa n. 15 päivän kuluttua munimisesta kutupaikalle ja kantaa kuoriutuneet toukat vesialtaaseen. Muodonvaihdos tapahtuu yleensä 40-45 päivän kuluttua kuoriutumisesta.

© 1999-2023 | Niina & Joonas Gustafsson