Kun sammakoille on valittu sopiva akvaario, tarvitaan sopivan elinympäristön ylläpitämiseen tekniikkaa.
Suuret kynsisammakot tuottavat suuria määriä ulosteita, ja niiden uloste sisältää mm. nestemäistä ammoniakkia. Kaikki tämä uloste sekoittuu altaan veteen, ja huonontaa veden laatua. Niinpä veden puhtaanapito on erityisen tärkeää suurten kynsisammakoiden akvaariossa.
Ulkoinen suodatin on hyvä apu tähän tehtävään. Akvaarion ulkopuolelle asennettava ”pönttösuodatin” on tehokas, eikä aiheuta akvaarion veteen samalla tavalla tärinää, värinää ja hurinaa kuin sisäseinään imukupeilla kiinnitettävä sisäsuodatin. Koska nämä sammakot aistivat kylkiviiva-aistillaan veden värähtelyä, ovat ne erityisen herkkiä sisäsuodattimen värinälle. Niinpä sisäsuodattimen käyttöä on syytä välttää. Luonnossa seisovissa vesissä asuvien kynsisammakoiden altaan ulkoisen suodattimen sisään- ja ulostuloletkut on hyvä asetella niin, että virtaava vesi muodostaa akvaarioon mahdollisimman vähän kovia virtauksia tai pyörteitä.
Kääpiökynsisammakoiden kanssa elämä on helpompaa, sillä ne tuottavat paljon vähemmän jätettä kuin suuremmat serkkunsa. Pieneen, muutaman kymmenen litran akvaarioon ei ulkoista s
uodatinta edes oikein voi asentaa, joten niiden kanssa säännöllinen viikoittainen tai kahdesti viikossa tapahtuva osittainen vedenvaihto lienee helpoin vaihtoehto veden puhtaanapitoon. Kerralla vedestä tulee vaihtaa 10-30 %, ei koskaan kaikkea kerralla. Pientä sisäsuodatinta ei niillekään suositella koneen aiheuttaman värinä- ja meluhaitan takia. Ja vaikka altaassa olisi miten hieno suodatin tahansa, on hyvä muistaa, ettei se poista osittaisten vedenvaihtojen tarvetta kokonaan, vaan korkeintaan harventaa niiden väliä.
Ehdoton akvaarion lisävaruste on lämpömittari, joka asennetaan veteen. Sen lisäksi että mittari on altaassa, tulee sitä myös tarkkailla osana päivittäistä hoitoa! Mikäli huoneiston yleislämpötila osoittautuu liian matalaksi, esimerkiksi talviaikaan, tulee sammakoiden allasta lämmittää. Tähän käyttöön näppärin ratkaisu on termostaatilla varustettu akvaariolämmitin. Monissa tapauksissa normaali huoneenlämpö on sammakoille kuitenkin sellaisenaan sopiva, joten yleensä erillistä lämmitintä ei tarvita.
Veden viilentäminen kesähelteillä on hankalampi ongelma, sillä jäähdyttimiä ei juuri ole olemassa, tai ne ovat hyvin kalliita. Sammakot kestävät melko hyvin hetkellisiä korkeita lämpötiloja, joten yleensä ne selviävät hellekausistakin ilman lisälaitteita. Hätätilanteista voi vettä yrittää viilentää vaihtamalla osa altaan vedestä viileämpään, korvaamalla päällyslasit verkolla (”kasvihuoneilmiö” poistuu) ja sammuttamalla valaistus (joka sekin tuottaa valon lisäksi myös lämpöä). Mikäli liika kuumuus on jatkuvaa, tulee harkita akvaarion siirtämistä viileämpään paikkaan.
Erillistä valaisinta sammakot eivät varsinaisesti vaadi, vaan niille riittää normaali huoneiston valaistus. Mutta valaisimen voi halutessaan altaan päälle laittaa, jolloin mahdolliset kasvit viihtyvät paremmin, ja sammakotkin erottuvat paremmin katseltaviksi. Sopiva valoisan ajan pituus on noin 12 tuntia päivässä. Näppärin ratkaisu valaisuun on akvaarion päälle suunniteltu loisteputkivalaisin, jollainen kuuluu automaattisesti useimpiin akvaariopaketteihin. UV-valoa, lämpölamppua tai muita erikoisvaloja ei tarvita.
© 1999-2023 | Niina & Joonas Gustafsson