Tällä sivulla esitettävässä kuvasarjassa perustetaan terraario kahdelle vihernuolimyrkkysammakon (Dendrobates auratus) poikaselle. Eläimet ovat tulossa ulkomaiselta kasvattajalta, joten ennen kuin ne voidaan päästää jo aiemmin meillä asuvien lajitovereidensa seuraksi, täytyy niiden olla aikansa karanteenissa ja kasvaa himpun suuremmiksi. Perustettava terraario on siis väliaikainen, mutta toimii kuitenkin sammakoiden kotina useamman kuukauden, joten sen ulkonäköönkin panostetaan jonkin verran. Pohjimmiltaan se kuitenkin on karanteeniterraario, joten helppohoitoisuus, yksinkertaisuus, edullisuus ja kaikkien tarvikkeiden desinfioitavuus tarvittaessa on pidetty mielessä.
Terraario sisustetaan muoviseen ”Faunabox” terraarioon ja pohjamateriaalina käytetään turvetta.
Terraarion pohjalle levitetään kerros turvetta.
Väliaikaiseen terraarioon uimapaikan saa helposti ja edullisesti vaikkapa sopivan korkuiseksi leikatusta margariinirasiasta.
Pohjalle tulee sammalkerros. Sammaleena käytetään terraarioon sopivaa ostosammalta. Kotimaisten sammalten keräämisessä tulee muistaa niin luonnonsuojelulait kuin sekin tosiasia etteivät ne menesty kovin hyvin trooppisessa terraariossa. Niinpä mekin käytämme ostotavaraa.
Kun kaikki sammalet ovat paikoillaan asetetaan ensimmäinen osin sammaleeseen upotettu piilopaikka paikoilleen. Poltetut saviset ruukut ovat hyvin kosteutta kestäviä ja melko huomaamattoman näköisiä, ja mikä parasta niitä saa melko edullisesti kaiken kokoisina aina kulloisenkin tarpeen mukaan.
Suurempana kasvina tässä terraariossa on kultaköynnös. Pistokas on istutettu vesiviljely periaatteella korkeaan ruukkuun jossa on akvaariosoraa. Itse ruukku on upotettu sammaleeseen ja turpeeseen niin, ettei sitä oikeasta takanurkasta edes kunnolla huomaa.
Toinen piilopaikka syntyy nurkkaan kaarnapalasesta jonka alle sammakot voivat piiloutua ja jonka päälle ne voivat kiivetä. Kaarna on luonnollisen näköinen piilopaikka mutta se kestää kosteutta huonommin kuin keinotekoiset materiaalit.
Kolmas ja neljäs piilopaikka syntyvät muovisista pikkuruukuista jotka asetetaan ylösalaisin ja joiden yhteen laitaan on leikattu oviaukko josta sammakot pääsevät sisään.
Terraarion sisustus alkaa olla valmis ja on aika lisätä uima-altaaseen vettä.
Trooppiset eläimet vaativat korkean ilmankosteuden, joten terraariota sumutetaan voimakkaasti. Tavoite on että myös pohjamateriaali kostuu kunnolla, sillä suoraan pussista otettu turve on usein kuivaa ja imee itseensä huomattavia määriä vettä. Vettä lisätään myös vesiviljelykasvin ruukkuun.
Valmis terraario ylhäältä päin kuvattuna. Ylhäällä oikealla näkyy kasvin vesiviljelyruukku ja siinä oleva vaalea sora.
Terraario on nostettu paikalleen kirjahyllyyn ja myös valaisin on asetettu aloilleen. Spotti tuo valon lisäksi myös lisälämpöä terraarioon. Enää kansi päälle ja kokonaisuus on valmis.
Ennen kuin uuteen terraarioon laitetaan eläimiä on ympäristö tarkastettava eläimille sopivaksi. Valmiin altaan on hyvä antaa olla paikallaan ja ”käyttökuntoisena” muutaman vuorokauden ajan. Sinä aikana sekä lämpötilaa ja kosteutta tulee tarkkailla jatkuvasti. Tavoite on varmistaa ettei lämpötila yöllä laske liian alas eikä spotti päivällä nosta sitä liian korkeaksi ja että myös ilmankosteus pysyy sopivissa rajoissa. Mittaamiseen soveltuvat niin digitaaliset kuin analogisetkin laitteet. Sähköllä toimivat digitaalisetmittarit eivät aina kestä kunnolla kosteutta, mutta pystyvät tallentamaan muistiinsa korkeimmat ja matalimmat lämpötilat joista tässä yhteydessä juuri ollaan kiinnostuneita.
Kun terraario on muutaman vuorokauden koekäytön jälkeen todettu sammakoille sopivaksi lasketaan eläimet uuteen kotiinsa. Tämän jälkeen terraarion on syytä antaa olla mahdollisimman rauhassa jotta eläimet pääsevät rauhassa totuttelemaan uuteen kotiinsa.
© 1999-2023 | Niina & Joonas Gustafsson