Kirjallisuutta sammakkoeläimistä

Sammakkoeläimistä on aikain saatossa kirjoitettu monia kirjoja. Lisäksi markkinoilta löytyy aihetta käsitteleviä lehtiä, videoita ja  äänitteitä. Vaikka suurin osa materiaalista on vieraskielistä, myös kotimaisilla kielillämme tuotettua materiaalia on olemassa.

Olemme koonneet tälle sivulle joitakin teoksia, joita olemme itse käyttäneet lähdemateriaalina. Kaikkia lukemiamme tai omistamiamme sammakkoeläinaiheisia kirjoja tänne ei kuitenkaan ole listattu; tälle sivulle ovat päätyneet teokset, jotka ovat olleet jollain tavalla erityisiä.

Tämä ei ole tieteelliseen tapaan esitetty kirjallisuusluettelo, vaan pikemminkin lista, jonka perusteella sammakkoeläinharrastaja voi löytää joitakin hyviksi ja kiinnostaviksi havaittuja teoksia. Jos haluat jostakin kirjasta bibliografisia lisätietoja, eikä niitä näiltä sivuilta löydy, kannattaa laittaa kirjan nimi ja/tai kirjoittaja hakusanaksi johonkin webbikirjakauppaan, kirjaston aineistohakuun tai yleiseen netin hakukoneeseen. Sillä tavoin todennäköisesti löydät teoksen täydelliset tiedot ja hyvässä lykyssä pystyt hankkimaan teoksen myös itsellesi.

Jos teoksen omaksi ostaminen ei innosta, kannattaa sitä etsiä kirjastoista. Kunnallisten kirjastojen valikoimat ovat valitettavasti melko rajallisia, joten etsinnät kannattaa ulottaa myös korkeakoulukirjastoihin ja erikoiskirjastoihin. Vaikka yliopistokirjasto voi kuulostaa pelottavan akateemiselta, kannattaa muistaa että valtion laitoksina yliopistokirjastojen ovet ovat auki jokaiselle suomalaiselle. Vaikkei lainausoikeutta saisikaan, pääsee hyllyssä oleviin teoksiin tutustumaan lukusalissa. Maamme kattavin yksityinen herpetologinen kirjasto puolestaan lienee Suomen herpetologisen yhdistyksellä, joka tarjoaa sen lisämaksutta jokaisen jäsenensä käyttöön.

Ei sitten muuta kuin lukemaan!

 

Suomenkielistä kirjallisuutta

 • Markku Lappalainen ja Päivi Sirkiä: Suomalainen sammakkokirja. Kustannusosakeyhtiö Sammakko, 2009.

Suomalaisin voimin kirjoitettu mainio tietokirja Suomen ja muunkin maailman sammakkoeläimistä. Lue myös teoksen laajempi esittely.

 • Koli, Antti: Suomen matelijat ja sammakkoeläimet. Metsäkustannus, 2009.

Erinomaisena tietokirjailijana ja luontokuvaajana tunnettu Antti Koli on kirjoittanut kotimaisia herppejä esittelevän tietokirjan. Kirja tarjoaa runsaasti tietoa lajeista ja on suositeltavaa luettavaa jokaiselle sammakkoeläinten ystävälle. Lue lisää.

 • Arnold, E. N.: Euroopan matelijat ja sammakkoeläimet. Tammi 1978.

Ainoa suomennettu ulkomainen kenttämääritysopas matelijoista ja sammakkoeläimistä. Kirja on himpun vanha, ja painos on ollut kaupoista loppu jo pitkään, mutta silti kirja on ainutlaatuisuudessaan ehdoton ”must” kirjakeräilijäluonteelle. Ja toki kirjan tiedoista monet pitävät yhä edelleenkin paikkansa, vaikka uusia lajeja onkin vuosien varrella kuvattu kymmeniä. Teoksesta on julkaistu myös laajasti uudistettu toinen painos, jota tosin ei ole saatavilla suomeksi.

 • Joutseno, A. & Nuikka, T. (toim.):  Minun lemmikkini Sammakko. Kustannusosakeyhtiö Perhemediat, 2012.
Minun lemmikkini -sarjaan laadittu sammakoita käsittelevä teos on laadittu käyttäen lähteenä Sammakkolampi.net -sivustoa, ja meidän sivuston ylläpitäjien avulla. Kirja tarjoaa aloittavalle sammakkoharrastajalle tukevan tietopaketin erilaisten sammakoiden pitämisestä lemmikkinä.
 
 • Key, A.: 100 faktaa matelijoista ja sammakkoeläimistä. Kirjalito, 2002.

Lapsille suunnattua kuvakirjaa ja sen hauskoja faktoja herpeistä jaksaa lukea aikuinenkin. 

 • Herpetomania-lehti. Suomen herpetologinen yhdistys, 1993-

Yhdistyksen jäsenlehti on ainoa suomenkielinen alan säännöllinen julkaisu. Ja laadukas sellainen onkin! Osan tämän sivuston teksteistä olemme alunperin kirjoittaneet Herpetomaniaan, minkä jälkeen ne on uudelleenjulkaistu näillä sivuilla.  Yhdistyksen nettisivuilta löytyy lisätietoja lehdestä, sekä jäsenille mahdollisuus lukea lehden vanhoja vuosikertoja suoraan verkossa.

Vieraskielisiä määritys- ja lajioppaita

 • Speybroeck J. et al: Field Guide to the Amphibians & Reptiles of Britain and Europe. Bloomsbury, 2016.

Tällä vuosituhannella kirjoitettu erinomainen kenttäopas Euroopan matelijoiden ja sammakkoeläinten maailmaan. Piirretyt selkeät määrityskuvat yhdessä lajeja esittävien valokuvien kanssa tarjovat hyvät eväät eläinten tunnistamiseen. Kustakin lajista on myös tarjolla maastoon sopiva määrä tekstimuotoista tietoa.

 • Arnold, E. N.: Collins Field Guide to Reptiles and Amphibians of Britain and Europe. HarperCollins Publishers, 1978, ja
 • Arnold, E. N.: Reptiles and Amphibians of Europe. Princeton University Press, 2002.

Kirjan ensimmäinen painos on suomennettu, mutta toista painosta käännetty suomeksi. Pitkään tämä kirja oli ainoa varteenotettava kenttäopas Euroopan herppeihin, eikä se vieläkään huono ole. Toinen painos on paremmin kiinni ajassa lajiston osalta kuin alkuperäinen.  Lue myös laajempi esittely.

 • Cedhagen, T. & Nilson, G.:  Grod- Och Kräldjur I Norden. Fältbiologerna, 1991.

Seikkaperäinen maastokäsikirja Pohjois-Euroopan herpeistä. Lue myös laajempi esittely.

 • Ahlén, I.: Sveriges grodor, ödlor och ormar. Naturskyddsföreningen, 1995.

Ruotsalaisen herppifaunan esittely kevyen maasto-oppaan muodossa. Lue myös laajempi esittely.

 • Adrados, L. C., Rannap, R. & Briggs L.: Eesti kahepaiksete välimääraja. Amphi Consult & Eesti  Keskkonnaministeerium, 2004.

Virolainen sammakkoeläinten määritysopas on pääosin mustavalkoinen. Piirretyt kuvat ovat kuitenkin selkeitä määrityksen avuksi, minkä lisäksi kirjassa on erinomaiset, kuvitetut määritysavaimet myös kudun ja toukkien määrittämiseen. Kirjan lopusta löytyy yksi värikuva kustakin lajista. Lajien tekstikuvaukset ovat hyvin lyhyitä.

 • Griffits, A.: Newts and Salamanders of Europe. T & A D Poyser Ltd, 1996.

Esittelee nimensä mukaisesti Eurooppalaiset salamanterit sekä niiden biologian. Lajikuvaukset ovat melko suppeita, mutta tarjoavat tärkeimmät tiedot. Kustakin lajista on yksi värivalokuva. Teoksen tärkein anti on kuitekin alkuosan viivapiirroksin kuvitettu eurooppalaisten salamantereiden yleistä biologiaa käsittelevä osa.

 • Elliott, L., Gerhardt, C. & Davidson, C.: The Frogs and Toads of North America. Houghton Mifflin Company, 2009.

344-sivuinen kirja ja siihen liitetty ääni-CD kattavat kaikki Pohjois-Amerikan sammakot. Kirjan rakenne ja esitystapa on lainattu maastokäsikirjasta, mutta suurehko fyysinen koko ja jopa koko sivun kokoiset laadukkaat valokuvat ovat tutumpia ”kahvipöytäkirjallisuudesta”. Tekstin yksityiskohtaisuus esim. lajituntomerkkien osalta ei riitä ammattimaiseen maasto- tai tutkimuskäyttöön, mutta P-Amerikan lajistoon tutustumiseen kirja ja äänilevy antavat mainion mahdollisuuden.

 • Petranka, J.: Salamanders of the United States and Canada. Smithsonian Institution Press, 1998.

Pohjois-Amerikan salamanterit kattavasti laji lajilta esittelevä tieteellispainotteinen ”tiiliskiviteos”, jollaisen toivoisi olevan olemassa jokaisen maanosan jokaisesta eläinryhmästä. Lajiestitelyt ovat laajoja ja yksityiskohtaisia.

 • Raffaėlli, J.: Les Urodčles du monde. Penclen Edition, 2007.

Ranskankielinen 377 sivuisen teoksen merkittävin anti on maailman jokaisen salamanterilajin ja alalajin lyhyt esittely sanoin, kuvin ja levinneisyyskartoin. Joistakin lajeista kerrotaan myös vinkkejä terraariohoitoon. Teos perustuu Raffaėllin ja Thornin Les salamandres de l’ancien monde (Boubée, 2001) ja Thornin Les Salamandres d’Europe, d’Asie et d’Afrique du Nord (Editions Lechavalier, 1968) kirjoihin, mutta on perusteellisesti päivitetty, nykyaikaistettu ja laajennettu.

Sammakkoeläinten biologiaa käsitteleviä teoksia

 • Hofrichter, R.: Amphibians: The world of Frogs, Toads, Salamanders and Newts. Firefly books, 2000.

Komeasti kuvitettu, kansantajuisia yksittäistekstejä sisältävä kirja. Lue laajempi esittely.

 • Mattison, C.: Frogs and toads of the world. Capricorn Link Pty Ltd, 1987.

Mattisonin maailman herppejä esittelevän sarjan sammakkoteos on kansaintajuinen ja helppolukuinen, mutta silti täyttä asiaa.

 • Duellman W. E. & Trueb, L.: Biology of Amphibians. John Hopkins University Press, 1986.

Tämä teos oli alansa ”raamattu”, jota käytettiin vuosia oppikirjana yliopistoissa ympäri maailman. Vähän vaativampaa, ja nykyään osin vanhentunutta luettavaa, mutta aukeaa kyllä ilman korkeakouluopintojakin asiasta kiinnostuneella harrastajalle.

 • Wells K. D.  The Ecology and Behavior of Amphibians. Princeton University Press, 2007.

University of Connecticutin professori Wells on koonnut tähän 1148 sivuiseen ”tiiliskivioppikirjaan” elämäntyönsä sammakkoeläinten käyttäytymisen parissa.

 • Stebbins, R. C. & Cohen, N. W.: Natural History of Amphibians. Princeton University Press, 1995.

Yhdysvaltalaistutkijat ovat kirjoittaneet tieteellistä kieltä käyttäen pätevän oppikirjan sammakkoeläinten biologiasta.

 • Heatwhole, H. (toim.): Amphibian Biology -sarja. Surrey Beatty & Sons Pty Limited, 1994-2018.

Amphibian Biology on kirjasarja, johon kuuluu 11 osaa (volumes). Osa näistä. jakautuu vielä useampaan  ”alaosaan” (parts), joten yhteensä kirjoja on lähemmäs parikymmentä. Harold Heatwole on toimittanut, tai toiminut yhtenä toimittajana kaikissa kirjoissa.  Sisältönä näissä teoksissa on yhteensä tuhansia sivuja tieteellisiä artikkeleita sammakkoeläimistä. Jo kirjasarjan kirjojen ja yksittäisten artikkelien nimet vilisevät tieteellisiä termejä, ja kun vilkaisee sisäsivuille voi vakuuttua, että otsakkeiden takaa löytyy myös jämäkkää asiaa. Ammattibiologille, tai aiheesta syvällisesti kiinnostuneelle harrastajalle tällaiset tieteelliset artikkelit voivat olla kultaakin arvokkaampia tiedonlähteitä. Mutta tavalliselle harrastajalle (jolla ei ole aiempaa kokemusta tieteellisestä biologiasta) teksti on helposti liian vaikeaa ja yksityiskohtaista sisäistettäväksi. Harrastajalle suosittelen yllä esiteltyjä oppikirjoja, joissa tieteellisten artikkelien tieto on esitetty helpommin hahmotettavassa muodossa.

Sammakkoeläimistä terraariohoidokkeina

 • Mattison, C.: Keeping and Breeding Amphibians. Blandford, 1993.

Mattison on Suomessakin puhumassa käynyt herppialan guru. Kattava teos esittelee sekä eläinten hoidon, että itse eläimet terraariokasvatuksen näkökulmasta.

 • Bartlett R. D. ja Bartlett P.: Frogs, Toads, and Treefrogs. Barrons, 1996.

Bartlettin pariskunta on kirjoittanut kirjan jolla on hassu nimi, mutta jossa on paljon hyvää tietoa kaikenlaisten sammakoiden ja konnien pitämisestä terraariossa. Kirja on kirjoitettu mukavasti omia kokemuksia esitellen, mikä antaa sille aivan omanlaisensa, mukavan tunnelman. Ainoa mistä kirja ansaitsee kritiikkiä ovat amerikkalaismalliset minimalistiset terraarioiden kokosuositukset.

 • Mara, E.P.: Frogs and Toads – Breeding and keeping. T.F.H., 1994,
 • Bjorn, Byron: Salamanders and Newts – a complete introduction. T.F.H., 1988, ja
 • valtaosa muista T.F.H.:n kirjoista.

T.F.H.-kustatamon kirjoja haukutaan usein ”köykäisiksi pilipalikirjoiksi”, mutta kyllä perustiedot niistäkin löytyvät. Ja kuvitus niissä on usein hienoa, kuten näissäkin teoksissa jotka on painettu paksulle kiiltävälle paperille. Kovin montaa kirjaa tältä kustantamolta ei kuitenkaan kannata hankkia, sillä T.H.F tuppaa kierrättämään samaa teksti,- ja kuvamateriaalia kirjasta toiseen. Mutta yksi tai muutama T.F.H.-kirjaa kannattaa jokaisen (aloittelevan) harrastajan vilkaista läpi.

 • Kårleman, B., Lejfelt-Sahlén A. & Sahlen, G.: Grodor och salamandrar som husdjur. Rana Hb, 1989.

Ruotsalainen aloittelijan opas sammakkoeläinten pitämiseen terraariossa. Vaatimattoman näköinen teos ei ole maailman kattavin, mutta esittelee asiansa mukavalla tavalla ja kuvituksella.

Äänitteitä ja ohjelmia

 • Brännström, P. & Mild, K.: Spelläten hos våra Nordiska groddjur. Svenska Naturskyddsföreningen, 1993.

Ruotsalainen CD-äänite Pohjolan sammakkoeläimistä. Mukana tulevassa vihkosessa lyhyet lajiesittelyt. Lue myös laajempi esittely.

 • Roché, J. C.:. Au pays des Grenouilles – Frog Talk. Sittelle, 1997.

Ranskalainen CD-äänite eurooppalaisista sammakkoeläimistä. Mukana tulevassa vihkosessa on lyhyet lajiesittelyt, ja tärkeimmät tiedot myös englanniksi. Lue myös laajempi esittely.

 • Attenborough, D.: Vaihtolämpöisten elämää. BBC, 2008.

David Attenborough on tehnyt loistavan TV-sarjan matelijoista ja sammakkoeläimistä. Lue myös laajempi esittely.

© 1999-2023 | Niina & Joonas Gustafsson