Korea tietokirja sammakkoeläimistä

Robert Hofrichter (toim.), 2000
Amphibians: The world of Frogs, Toads, Salamanders and Newts.
Firefly books
ISBN 1-55209-541-x
264 sivua, neliväripainatus.

Internetissä toimivat kirjakaupat ovat aarre suomalaiselle herppiharrastajalle. Aivan sattumalta törmäsin nettikirjakaupassa mielenkiintoisen oloiseen kirjaan, joka lupasi olla niin sammakoista kiinnostuneen maallikon, kuin kokeneen herpetologian harrastajankin tietokirja sammakkoeläinten kiinnostavaan maailmaan.

Kun kirja vielä lupasi olla sekä kauniilla kuvilla koristeltu, että tieteellistä tarkkuutta noudattava, nousi kiinnostukseni teosta kohtaan liian suureksi, ja päätin tilata teoksen kokoelmaani. Ja toden totta: Robert Hofrichterin toimittama Amphibians: The world of Frogs, Toads, Salamanders and Newts on nimensä mukaisesti monipuolinen tietokirja sammakkoeläinten mielenkiintoisesta maailmasta kaikille sammakkoeläimistä kiinnostuneille.

Kirja, lupaustensa mukaisesti, todellakin tarjoaa jokaiselle jotakin. Ensisilmäyksellä suurikokoinen kirja näyttää jokakodin eläintietokirjalta: kiiltävällä paperilla on tekstin lomassa paljon värikkäitä valokuvia ja piirroksia. Valokuvat ovat poikkeuksetta kauniita ja kirkasvärisiä. Eli juuri sellaisia, luontokuvia, joita on mukava katsella, vaikka sammakot sinäänsä eivät kiinnostaisi tippaakaan.

Kun huomioni siirtyi itse tekstiin, hämmennyin aiheiden moninaisuudesta: Eräs kirjan luvuista on saanut otsikon ”Sammakon loikka”, kun taas eräs toinen kirjan otsikkoista kuuluu ”Matosammakoiden lisääntyminen”. Ensin mainitusta löytyy kaunis sarjakuva, jälkimmäisestä yksityiskohtainen piirros erään matosammakkolajin sikiövaiheen hampaistosta. Tässä vaiheessa koko kirja alkoi vaikuttaa pahasti sillisalaatilta.

Kun lopulta aloin kirjaa tarkemmin lukea, tekstin määrä ja tieteellistä tarkkuutta lähestyvä esitystapa hämmästyttivät minua. Esimerkiksi sammakkoeläinten fysiologiaa käsittelevä osa vilisee tieteellisiä termejä ja yksityiskohtaisia mikroskooppikuvia, joiden seuraaminen on vaativaa kokeneemmallekin harrastajalle. Tekstin tieteellistä tarkkuuttakaan ei tarvinne epäillä, sillä tekijälistalta löytyy yhteensä 37 kirjoittajaa, Euroopan saksankielisen alueen yliopistoista ja muista tutkimuslaitoksista. Pohjimmiltaan kirja paljastuikin koreisiin kuoriin puetulta, puolitieteelliseltä artikkelikokoelmalta.

Ja kun tämän oivalsin, ja aloin teokseen suhtautua sen mukaisesti, osoittautui se loistavaksi yleisteokseksi. Kirjan 43 artikkelia on jaettu viiden pääotsikon (Evoluutio, systematiikka ja levinneisyys, biologia ja fysiologia, ekologia ja etologia, sammakkoeläinten merkitys ihmiskunnalle, sekä uhanalaisuus ja suojelu) alle. Lisäksi mukana on parikymmentä lyhyempää, tarkemmin johonkin yksityiskohtaan pureutuvaa kirjoitelmaa. Yhdessä nämä lukuisat tekstit muodostavat laajan ja monipuolisen näkökulman sammakkoeläinten maailmaan. Kun kokonaisuuteen vielä on lisätty loisteliaat valokuvat ja liitteistä löytyvä kaikkien maailman sammakkoeläinlajien luettelo, on Robert Hofrichter koonnut yksiin kansiin paketin, joka ei varmasti jätä ketään kylmäksi.

Kirjoitus on ilmestynyt Herpetomania-lehdessä 3/2000 sivulla 37.

 

© 1999-2022 |  Niina & Joonas Gustafsson