Palaa kynsysammakoiden etusivulle

Kynsisammakoiden akvaario

Kolmen kääpiökynsisammakon asuttama akvaario.

Koska akvaattiset sammakot elävät vedessä, tarvitsevat ne kodikseen akvaarion.

Akvaarion koko riippuu siellä pidettävien eläinten koosta ja lukumäärästä. Yhdelle tai kahdelle muutaman sentin mittaiselle kääpiökynsisammakolle riittää asumukseksi pienimmillään 45 litran akvaario (50 cm x 30 cm x 30 cm (P x L x K)), johon on täytetty vettä 15-20 cm syvyydeltä. Suurempi pohjapinta-ala on kuitenkin aina parempi ja suositeltavampi.

Sen sijaan yksi tai kaksi 10 cm mittaista kynsisammakkoa tai muuta saman kokoista eläintä vaatii vähintään 150 litran akvaarion, jossa veden syvyys on noin 30 cm luokkaa. Eläimet ovat niin suuria ja uivat niin vauhdikkaasti, että pienemmässä altaassa ne törmäilevät jatkuvasti altaan seiniin. Suurille kynsisammakoille tai kennosammakoillle edes monen sadan, tai jopa tuhannen litran altaat eivät ole liian suuria, vaan eläimet käyttävät taatusti hyväkseen jokaisen litran, joka niille tarjotaan. Suurikokoisille eläimille veden syvyys saa olla niin syvä kuin allas pystyy tarjoamaan, nuorille ja pienemmille yksilöille syvyys kannattaa rajoittaa 15-25 cm välille.

Suuremmassa altaassa myös veden laatu pysyy helpommin parempana ja siksi suurta akvaariota on helpompi hoitaa kuin pientä. Suuret sammakot tuottavat veteen hyvin suuria määriä ulosteita, ja näiden eläinten ulosteissa on mukana monia haitallisia aineita, kuten nestemäistä ammoniakkia. Niinpä veden puhtaana pitäminen ei ole aivan yksinkertainen tehtävä. Avuksi tarvitaan tehokas suodatin ja/tai säännöllisten osittaisten vedenvaihtojen rytmi. Lisää suodattimista voit lukea akvaarion tekniikkaa käsittelevältä sivulta.

Tämän kynsisammakon altaan vesi on aivan liian matalaa eläimen kokoon nähden ja akvaario on muutenkin liian pieni näin suurelle eläimelle. Vaalean pohjahiekan seassa voi nähdä runsaasti tummaa orgaanista jätettä, mikä kertoo ettei allasta myöskään siivota tarpeeksi usein. Väärien olosuhteiden takia sammakko onkin sairastunut: se kärsii ”vesipöhöstä”, mistä syystä se on paisunut muodottoman pulleaksi. Kuva on otettu ulkomaisessa matelijatalossa.

Jos sammakoita on altaassa useampi, tulee altaan pinta-alaa kasvattaa, noin 10 % aina kutakin uutta sammakkoyksilöä kohti. Saman lajisia sammakoita voi hyvin laittaa yhteen altaaseen niin paljon kuin altaan koko antaa periksi. Yhteisasumisessa eläinten sukupuolijakaumalla ei ole väliksi, sillä näiden lajien koiraat ja naaraat tulevat yleensä hyvin toimeen keskenään. Ainoastaan suuria kokoeroja kannattaa välttää, sillä suuremmat yksilöt saattavat popsia pienemmät lajitoverit suihinsa. Sen sijaan kaloja, tuliliskoja, toisen lajisia sammakoita tai muita eläimiä ei saa laittaa sammakoiden kanssa samaan altaaseen. Lisätietoja lajien yhdistämisen huonoista puolista voi lukea kirjoitelmasta ”Miksi sammakon/salamanterin kanssa ei saa laittaa samaan altaaseen muun lajista sammakkoeläintä tai kaloja?”.

Kynsisammakot eivät normaalisti oleile maalla, mutta ne pystyvät kuitenkin vedestä ylös ponnistamaan, yllättävän korkeallekin. Niinpä altaassa tulee olla katto. Jos akvaariossa on käytössä sen omat lasikannet, kannattaa kulmissa olevat ruokkimisaukot peittää verkolla, koska muutoin käy ennemmin tai myöhemmin niin, että sammakko osuu ulos juuri siitä pienestä kolosta. Aivan umpeen kattoa ei kuitenkaan saa peittää, jotta ilma pääsee vaihtumaan akvaariossa. Perinteisten lasikansien lisäksi erilaiset verkkokantiset, tai reikälevystä tai reikäiseksi poratusta pleksistä tehdyt kannet ovat mahdollisia: tärkeintä on että ilma pääsee kiertämään, mutta sammakot eivät pääse ulos.

Kun akvaario on valittu, on aika asentaa siihen tarvittavat tekniikka, sekä sisustaa se sammakoille.

© 1999-2023 | Niina & Joonas Gustafsson