Palaa ruokaeläinten etusivulle

Vitamiini- ja hivenainelisät

Vaikka eläimilleen syöttäisi kuinka monipuolista viljeltyä ruokaa tahansa, on luonnollisen kaltaiseen monipuolisuuteen ja ravintoarvoihin terraario-oloissa lähes mahdotonta päästä. Siksi sammakkoeläinten ruokiin kannattaa erikseen lisätä vitamiineja ja hivenaineita.

Jos kasvatat ruokaeläimet itse, tulee jo niille syöttää mahdollisimman monipuolista ravintoa ja mahdollisesti antaa niillekin vitamiineja ja hivenaineita. Tällöin vitamiinit kertyvät ruokaeläimiin, ja kulkeutuvat niiden kautta luonnollista tietä myös sammakoiden hyödyksi. Hyötysuhde on tässä niin kutsutussa ”gut loading” -menetelmässä kuitenkin melko huono, joten vitamiinia menee runsaasti myös hukkaan.

Toinen vaihtoehto on juuri ennen syöttämistä kieritellä ruokaeläimet vitamiinipulverissa, eli ”pölyttää” ne. Tämä onnistuu näppärästi laittamalla vaikkapa juomalasin pohjalle vähän vitamiinijauhetta, minkä jälkeen ruokaeläimet lisätään lasiin ja lasia ravistellaan kevyesti. Tällöin jauhe tarttuu kaikkialle ruokaeläimiin. Hyvälaatuiset jauheet tarttuvat ruokaeläinten pintaan niin tiukasti, että ainakin osa jauheesta pysyy kiinni eläimessä minuuttitolkulla, ja jopa vähän aikaa veden alla!

Mikäli pölyttäminen ei ole mahdollista, voi vitamiinin yrittää ujuttaa sammakkoeläimen ravintoon muulla tavalla.

Kun vitamiinijauhetta sekoittaa veteen, saa aikaan maitomaista nestettä. Jos sammakko tai salamanteri on tarpeeksi kesy ja/tai ahne voi tätä nestettä koettaa silloin tällöin tarjoilla suoraan sammakon suuhun neulattomalla ruiskulla.

Jos sammakkoeläin syö kastematoja tai muita tarkoitukseen sopivia ruokaeläimiä, voi veteen liuotettua vitamiininestettä pistää naulallisella ruiskulla kastemadon sisään juuri ennen sen tarjoamista sammakolle.

Mitä vitamiinia käyttää ja mistä sitä saa?

Markkinoilla on olemassa useitakin erityisesti sammakkoeläimille tarkoitettuja hivenaine-, ja vitamiinivalmisteita. Esimerkiksi kauppanimillä Amivit ADendrocareHerpetal AmphibTree Frog Dust Insect Cricket BalancerFir Bellied Toad Dust Insect Cricket Balancer ja Bens´s Vit-A Vitaminpulver by Ben’s Jungle myydään tuotteita, joissa samassa jauheessa on kaikki tarvittavat vitamiinit ja hivenaineet. Vaikka osa tuotteista onkin suunniteltu pääasiassa jonkin tietyn sammakkoryhmän (kuten nuolimyrkkysammakot tai lehtisammakot) tarpeita ajatellen, voi niitä mainiosti käyttää myös muiden sammakkoeläinten vitamiini- ja hivenainelähteinä.

Viime vuosina tuotteita on alkanut ilmestyä myös eläinkauppojen hyllyille. Lisäksi netissä toimii lukuisia kotimaisia ja ulkomaisia nettikauppoja, jotka toimittavat tuotteita vaivattomasti ja nopeasti. Jos erityisesti sammakkoeläimille tarkoitettujen valmisteiden käyttö ei syystä tai toisesta ole mahdollista voi tilalla käyttää matelijoille ja yleisemmin terraarioeläimille tarkoitettuja yleisvalmisteita, kuten Nutrobal.

Vitamiinijauheessa pyöritelty ötökkä on värjäytynyt jauheesta valkeaksi. Jauheessa pyöritelty ötökkä on näppärintä tarjota eläimelle pinseteillä suoraan suun eteen, mistä eläin sen nappaa suuhunsa. Näin vitamiinit ja hivenaineet eivät tartu tai karise liiaksi terraarion pohjalle.

© 1999-2023 | Niina & Joonas Gustafsson