Konnien ruokinta

Monipuolinen ruokavalio on tärkeää meistä jokaiselle. Ja niin se on myös sammakoille ja konnille. Nämä eläimet ovat luonnostaan hyönteissyöjiä, ja ötököitä niille tulee tarjota terraariossakin. Terraariossa yleisimpiä ruokaeläimiä ovat erilaiset sirkat, jauhomadot ja muut toukat, kastemadot ja kärpäset. Kaiken kaikkiaan kaikki pehmeäkuoriset ja myrkyttömät ötökät, joita sammakoiden omistaja onnistuu löytämään ovat kelvollista ruokaa sammakoille. Jotkin suurimmat konnat syövät myös pieniä hiiriä ja muita selkärankaisia, mutta niitä ei tule käyttää pääasiallisena ruokana. Vaan ainoastaan lisukkeina, korkeintaan kerranpari kuukaudessa. Pienimmät lajit ja kaikkien lajien poikaset puolestaan vaativat erityisen pientä ruokaa. Hyvä vaihtoehto pienten eläinten perusravinnoksi ovat banaanikärpäset ja juuri kuoriutuneet ”pin-head” sirkat.

Jotta sammakot voisivat mahdollisimman hyvin, on ruokavalion oltava mahdollisimman monipuolinen. Syötä siis niin monenlaisia ötököitä kuin suinkin mahdollista. Aina monipuolisuus ei ole kovin helppoa, mutta yritä kaikkesi, sillä se on ehdottomasti eläintesi parhaaksi. Kesällä luonnosta löytää kaikenlaista, ja talvella eläviä ötököitä voi ostaa eläinkaupan lisäksi vaikkapa pilkkimiehille tarkoitettuina kärpäsentoukkina ja kastematoina.

Pienet lajit tarvitsevat ravintoa päivittäin, ja olisi hyvä, jos niiden terraariossa juoksentelisi jatkuvasti pieniä hyönteisiä. Keskikokoiset eläimet tarvitsevat ruokaa joka toinen päivä, ja suurimmille, 10 cm lähenteleville tai sitä isommille sammakoille ja konnille riittää ruokinta 2 kertaa viikossa.

Sammakolle tai konnalle syötetään kerrallaan muutamia hyönteisiä. Tarkan määrän määrää sammakon ja ruokaeläinten koko. Sammakon omistaja oppii nopeasti huomaamaan minkä verran sammakko joutuisasti ”vetää” ruokaa, ja milloin eläimen vatsa alkaa olla täynnä. Jos konkreettisia lukuja halutaan esittää, niin kokemuksemme mukaan aikuisen pantterikonnan kokoinen eläin syö keskimäärin joka toinen päivä paria jauhomatoa tai keskikokoista sirkkaa vastaavan määrän ruokaa. Monet konnat oppivat kerjäämään lisää ruokaa, mutta koska sammakotkin lihovat helposti, tulee liikaruokintaa ehdottomasti välttää. Jos sammakko on juuri syönyt normaalin ruoka-annoksensa, ei se ole nälkäinen, vaikka se kuinka ahneena hyökkäisi ruokaeläimen kimppuun. Se on vain ahne.

Koska luonnollisen kaltaiseen monipuolisuuteen on terraario-oloissa lähes mahdotonta päästä, kannattaa ruokiin lisätä vitamiineja ja hivenaineita. Jos kasvatat ruokaeläimet itse, tämä onnistuu helpoiten syöttämällä näitä aineita ruokaeläimille jo niiden kasvatuksen aikana, erityisesti vähän ennen niiden joutumista ruoaksi. Kaikki ruokaeläimet voi myös juuri ennen syöttämistä kieritellä vitamiinipulverissa, eli ”pölyttää”.

Markkinoilla on olemassa erityisesti sammakoille tarkoitettuja vitamiinivalmisteita esimerkiksi kauppanimillä DendrocareAmivit A ja Tree Frog Dust Insect Cricket Balancer. Vaikka osa niistä onkin suunniteltu etupäässä nuolimyrkky-, tai lehtisammakoille, voi niitä mainiosti käyttää myös muiden sammakkoeläinten vitamiinilähteinä. Näitä tuotteita ei tällä hetkellä suomalaisten eläinkauppojen hyllyiltä valitettavasti löydä, joten niihin käsiksi päästäkseen pitää ne tilata netistä tai hankkia muulla tavalla ulkomailta. Jos erityisesti sammakkoeläimille tarkoitettujen valmisteiden käyttö ei syystä tai toisesta ole mahdollista voi tilalla käyttää sammakkoeläimille ja matelijoille tarkoitettuja yleisvalmisteita.

© 1999-2023 | Niina & Joonas Gustafsson