Erään akvaterraarion perustaminen

Tämän sivun kuvasarjassa pystytetään akvaterraario kiinankellosammakolle (Bombina orientalis). Sammakon koti rakennetaan 70 litran akvaariosta. Sisustamiseen käytetään akvaariosoraa, kiviä, tiiliä, ruukunpalasia ja vesifiikusta.

Akvaterraario perustetaan vanhaan akvaarioon. Altaan takaseinään on teipattu valmiiksi taustakuva jottei valkoinen seinä paista altaan läpi.

Altaan pohjalle levitetään ohut kerros pyöreäksi hiottua akvaariosoraa. Altaaseen pengerretään maa-alue tiiliskivillä. Erityisesti jos kivinä käytetään säännöttömän muotoisia luonnonkiviä on pohjasoran käyttö tarpeen. Muuten painava ja terävä kivi voi vahingoittaa pohjalasia. Tiiliskiviä käytettäessä pohjasora ei ole välttämätöntä, mutta ei siitä haittaakaan ole.

Tiiliskivet asetellaan paikalleen.

Loppu sora kaadetaan tiilien päälle ja muualle altaaseen ja tasoitetaan haluttuun muotoon.

Kasvit ja sisusteet asetellaan paikoilleen. Kasvit voi istuttaa pistokkaina suoraan pohjasoraan. Monet kasvit elävät siinä vesiviljelyssä loistavasti eikä terraarioon tarvitse tuoda multaa joka sotkisi veden hetkessä kuravelliksi. Tässä käytettävä vesifiikus on aiemminkin kasvanut vesiviljelyssä ja on siksi niin tuuhea. Jos laitat kasvin ensimmäistä kertaa vesiviljelyyn, kannattaa käyttää pienempiä pistokkaita.

Kun sisusteet ovat paikollaan, tässä altaassa oikeassa nurkassa suurella kivellä luotu luola, muutama saviruukunkappale pienempinä piiloina ja vesifiikus, on aika lisätä vesi. Vesi tulee suoraan hanasta eikä sitä ole seisotettu tai käsitelty millään tavalla. Suoran hanaveden käyttämisessä on riskinsä, mutta aikuisten hyväkuntoisten eläinten kanssa olen aina käyttänyt sitä ilman mainittavia ongelmia. Poikasten ja muiden erikoistapausten kanssa pyrin käyttämään mieluummin aikansa seissyttä vettä, mielellään toisesta jo käynnissä olevasta altaasta.

Kun allas on kunnossa asennetaan lamppu ja kansi, tässä tapauksessa metalliverkkosta tehty, paikalleen.

Ennen kuin eläimet päästetään terraarioonsa on altaan hyvä antaa seistä päivän, parin ajan käyttökuntoisena. Tänä aikana lämpötilat ehtivät asettua ja vesi seistä hetken. Varsinkin kun perustetaan aivan uutta terraariota uuteen paikkaan on lämpötilat, kosteusarvot ja muut mitattavissa olevat arvot syytä tarkastaa sammakolle sopiviksi.

Kun muutama päivä on kulunut, on aika päästää sammakko uuteen kotiinsa.

Valmis akvaterraario ylhäältä päin kuvattuna.

Valmis kiinankellosammakolle suunniteltu akvaterraario. Veden syvyys syvimmässä kohdassa aivan oikeassa laidassa on reilu kymmenisen senttiä. Vasenta laitaa kohden syvyys vähenee vähän kerrallaan kunnes ranta kohoaa vasemmassa takanurkassa vedenpinnan yläpuolelle. Sekä avointa tilaa että piilopaikkoja on sekä maalla että osittain vedessä, joten sammakko voi valita missä se haluaa aikaansa viettää.

© 1999-2023 | Niina & Joonas Gustafsson