Palaa konnien etusivulle

Rhinella marina

Agakonna

Ulkoasu: Agakonna, jota myös usein jättikonnaksi kutsutaan, on suurikokoinen konna. Ulkoisesti se on konnamainen, mutta sillä on oma erityinen ”leveä” ulkoasunsa. Konnamaisesti iho on nystyräinen ja korvallisrauhaset suuret. Selkäpuoli on jotain vaalean kellertävän ruskeasta hyvinkin tummaan. Vatsapuoli vaalea. Agakonna on suuri konna, joka voi kasvaa jopa yli 20 cm mittaiseksi. Usein ne kuitenkin jäävät 8-15 cm välille.

Levinneisyys: Alun perin agakonna on kotoisin uudelta mantereelta, missä sitä tavataan laajalla alueella aina eteläisestä Texasista Väli-Amerikan kautta Etelä-Amerikkaan Amazonin alueelle. Lajia on ihmisen toimesta myös levitetty moneen paikkaan, mm. Australiaan, jonne niitä kuljetettiin syömään sokeriruokoviljelmiä vaivanneita kuoriaisia. Osoittautui etteivät agakonnat juuri välitä kyseistä kuoriaisista, mutta konnat löysivät paljon muuta syötävää ja levisivät räjähdysmäisesti. Nykyään ne ovat Australiassa maanvaiva, jotka syövät omakotitalojen takapihalle jätetyt lemmikkikoirien ruoat ja pilaavat suihkulähteet myrkyllisellä kudullaan.

Kuten edellisestä voi päätellä, ovat agakonnat sopeutuvaisia otuksia, jotka pärjäävät hyvin monenlaisissa ympäristöissä.

Elintavat: Agakonna on tyypillinen konna, joka on aktiivisimmillaan hämärän aikaan, mutta voi liikkua ja olla näkösällä myös päiväsaikaan. Suurimman osan ajasta konnat viettävät osin maahan kaivautuneina tai muuten osittain piilossa.

Kuten muidenkin konnien, myös agakonnan ihossa ja korvallisrauhasissa on voimakasta myrkkyä. Agakonnan kohdalla myrkyllisyys on erityisen tunnettu ominaisuus, ja ilmeisesti agakonna pystyy myös halutessaan ruiskuttamaan myrkkyä ihostaan hyökkääjän silmiin. Terraario-oloissa tällaista myrkyn ruiskuttelua ei kuitenkaan ymmärtääksemme juurikaan tapahdu. Silmissä myrkky aiheuttaa kirvelyä ja hetkellistä sokeutta. Pieninä määrinä nieltynä myrkky aiheuttaa hallusinaatioita ja pahoinvointia, suurina määrinä vakavampia oireita ja jopa kuoleman. Agakonnan käsittelyn jälkeen kädet onkin syytä pestä aivan erityisellä huolella.

Ääntely: Agakonnan ääntely on rummuttavaa yhtäjaksoista papatusta.

Hoito terraariossa: Agakonnan terraario sisustetaan kuten mikä tahansa konnaterraario, mutta suurikokoinen konna tarvitsee runsaasti tilaa. Täysikasvuinen agakonna tarvitsee vähintään 50 x 100 cm pohjapinta-alaa ja suurikokoisia piiloja. Terraarion lämpötilan olisi päivisin oltava 25 asteen tietämillä. Sekä pohjamateriaalin että ilmankosteuden on pysyttävä melko korkeina.

© 1999-2023 | Niina & Joonas Gustafsson