Golfodulcenmyrkkysammakko
Ulkoasu: Tämän noin 30 mm mittaiseksi kasvavan sammakon selkein tuntomerkki ovat selässä kulkevat oranssit tai keltaiset kaksi juovaa. Ne lähtevät takajalkojen juuresta ja kulkevat selän laitoja pitkin eturuumista kohti ja yli silmien. Kuononpäässä juovat yhtyvät muodostaen kuonon yläpinnalle yhtenäisen värialueen. Muu selän yläosa on musta. Kyljet ja jalat ovat siniset tai turkoosit, ja niissä on mustia pisteitä tai muuta tummaa kuviointia. Selän ja reisien yläosan iho on nystyräinen. Selän juovien paksuus vaihtelee yksilöittäin.
Levinneisyys: Lajia tavataan eteläisessä Costa Ricassa Golfo Dulce –lahtea ympäröivissä kosteissa metsissä.
Elinympäristö: Laji elää trooppisissa ikivihreissä metsissä kulkevien metsäpurojen varjoisilla rannoilla.
Elintavat: Päiväaktiivinen laji joka on erittäin arka. Sammakot piiloutuvat pienenkin vaaran uhatessa puunjuuren alle tai kivenkoloon.
Ääntely: Lajin ääni on kaksitavuista sirkutusta joka voi voimakkuudeltaan kohota melko voimakkaaksikin.
Hoito terraariossa: Lajin tarpeet on helppo täyttää, joten sitä on usein sanottu helppohoitoiseksi lajiksi. Terraariossa on oltava runsaasti erilaisia piilopaikkoja ja tiheä kasvillisuus, joiden sekaan sammakot normaalisti häviävät. Parille riittää pohjapinta-alaltaan 40×40 cm kokoinen terraario, jossa on pieni uimapaikka. Sopiva päivälämpötila on 25 asteen tienoilla. Öisin lämpö saa tippua 20 asteeseen. Ilmankosteus on pidettävä jatkuvasti melko korkeana.
Lisääntyminen: Sukupuolet tunnistaa koiraiden ääntelystä. Vaikka terraariossa olisi molempia sukupuolia ei tuloksena aina ole poikasia, sillä tämä laji voi olla vaativainen kumppaninsa suhteen. Jos pari hyväksyy toisensa, lisääntyy laji runsaasti, sillä naaras voi munia hyvissä oloissa jopa kahdesti viikossa 10-25 munaa. Koiras jää vartioimaan kutumajaan munittuja munia ja kun ne noin 18 vuorokauden kuluttua kuoriutuvat, kantaa koiras ne selässään avoveteen. Toukat kasvavat kahden kuukauden ajan ja käyvät sen jälkeen läpi muodonvaihdoksen. Tämän lajin toukat eivät yleensä ole kannibaaleja, joten koko pesueen voi antaa kasvaa samassa altaassa.
© 1999-2023 | Niina & Joonas Gustafsson