Palaa lehtisammakoiden etusivulle

Agalychnis callidryas

Punasilmälehtisammakko

Ulkoasu: Punasilmälehtisammakko on eräs kauneimmista ja kuvatuimmista lehtisammakoista. Se on päältä vaalean vihreä, ja sillä on suuret punaiset silmät. Kyljissä on sinertävää ja keltaista kuviointia ja varpaat ovat punertavan oranssit. Väritys ja kuviointi vaihtelevat eläimen alkuperän mukaan. Vatsapuoli on vaalea. Kokonaispituutta suurimmille naaraille kertyy suurimmillaan noin 7 cm verran.

Levinneisyys: Lajia tavataan Keski-Amerikan sademetsissä.

Elinympäristö: Sammakot elävät sademetsien kasvillisuudessa, joskus korkeallakin maan pinnasta.

Elintavat: Yön eliö jota ei näe liikkeellä kuin pimeän aikaan, eikä aina silloinkaan. Tästä syystä eläimen kirkkaita värejä ja koreaa kuviointia ei koskaan pääse näkemään häiritsemättä itse eläintä. Lajia pidetään helposti stressaantuvana, joten kaikenlaista häiriötä tulisi välttää niin pitkälle kuin mahdollista. Samoin käsittely on vaativaa, sillä häirittynä sammakko pomppii hermostuneesti pitkiä loikkia sinne tänne, helposti ulos terraariostaankin. Päivät sammakko viettää kasvin pintaan, tai terraarion seinään painautuneena niin, ettei siitä näy kuin vihreä selkä.

Hoito terraariossa: Punasilmälehtisammakko tarvitsee tilavan terraarion. Jotkin lähteet suosittelevat jopa kuution vetoista, mahdollisimman korkeaa terraariota, mutta lajia on mahdollista kasvattaa onnistuneesti pienemmässäkin terraariossa. Pyri kuitenkin tarjoamaan mahdollisimman paljon tilaa, vähintään metri korkeutta ja 50 x 50 cm pohjapinta-alaa. Terraarioon tulee istuttaa runsaasti tukevaa kasvillisuutta ja asettaa sammakoille kiipeilyoksia, sekä pieni uima-allas. Sopiva päivälämpötila on 23-26 astetta, mutta sammakot kestävät myös lyhytaikaisesti jopa alle 20 asteen, tai yläpäässä 30 asteen lämpötiloja. Talvisaikaan ja öisin lämpötila saa luontaisesti laskea muutamalla asteella. Terraarion ilmanvaihdon on oltava erityisen hyvä, mistä syystä suhteellinen ilmankosteus helposti putoaa päivisin jopa alle 50 %, mikä ei ole vaarallista. Öisin kun sammakko on aktiivinen, kosteuden tulee kuitenkin kohota 80 % tietämille tai sen ylikin, mikä onnistuu sumuttamalla terraariota kevyesti iltaisin. Jatkuva yli 80 % suhteellinen kosteus aiheuttaa kuitenkin pitkällä aikavälissä ongelmia, joten sitä tulee välttää. Punasilmälehtisammakoille suositeltavinta ruokaa ovat pienet hyönteiset, jotka päästetään terraarioon, mistä sammakot saavat itse metsästää ne.

Lisääntyminen: Punasilmälehtisammakoiden kudun laukaiseva tekijä on usein matalapaine ja terraarion voimakas sumuttaminen. Naaras munii munat kasvien lehdille veden yläpuolelle. Toukat syövät akvaariokalanpoikasille tarkoitettuja ruokia ja saavuttavat muodonvaihdoksen 1-2 kuukauden kuluttua munimisesta.

© 1999-2023 | Niina & Joonas Gustafsson