Huomautus: tarkkaan ottaen tämän sivun vinkit auttavat erottamaan kääpiökynsisammakoiden sukuun Hymenochirus kuuluvat eläimet aitokynsisammakoiden sukuun Xenopus kuuluvista eläimistä. Suvun sisällä lajien määrittämiseen, tai muihin sukuihin tämä sivu ei puutu.
Suomalaisilla harrastajilla on edelleen kahden kynsisammakkosuvun eläimiä. Nykyään yleisin laji on kääpiökynsisammakko, mutta myös kynsisammakkoita ja sen lähisukulaisia on edelleen harrastajilla. Suvut eroavat ulkonäkönsä puolesta lukuisten tuntomerkkien avulla, mutta siitäkin huolimatta lajit menevät usein sekaisin. Tällä sivulla esitetään lajien välisiä selkeimpiä eroavaisuuksia esittelevä kuva, sekä taulukko, johon on kerätty lajien tunnistamisessa hyödyllisiä vinkkejä.
Kynsisammakot
Kääpiökynsisammakot
Ihon pinta
(Katso myös yllä oleva havainnekuva)
Iho on täysin sileä ja liukkaan liman peittämä. Ainoat ulkonevat osat ihossa ovat kylkiviiva-aistin ”tikit” sammakon päässä ja kyljillä.
Selkäpuolen iho on lukuisten pienten nystyjen peitossa. Tarkkaan katsoen yksittäiset nystyt pystyy helposti erottamaan toisistaan.
Väritys
Väritys vaihtelee suuresti: selkäpuoli voi olla ruskea, harmahtava, tai siinä voi olla erilaisia läiskiä tai muita kuvioita. Myös vaaleita yksilöitä tunnetaan.
Selkäpuoli on likaisen tumman ruskea ja siinä on pieniä vieläkin tummempia pisteitä (ks. kuva yllä). Vaaleita yksilöitä ei tunneta.
Etujalkojen sormet
(Katso myös yllä oleva havainnekuva)
Sormet ovat yksittäisiä, pitkänomaisia, kumimaisia ”pötköjä”. Sormien välissä ei ole räpylää.
Sormien välissä on räpylä joka ulottuu lähes sormien päihin saakka.
Koko
Sammakon ruumiinpituus voi olla runsaastikin yli 10 cm.
Täysikasvuisenkaan sammakon ruumiinpituus ei ylitä 4 cm.
© 1999-2023 | Niina & Joonas Gustafsson