Palaa salamanterieläinten etusivulle

Kuvia kylkiluumanterin lisääntymisestä

Lisääntymisvalmiin koiraan erottaa mm. jalkojen sisäpinnoilla olevista punertavista kutukyhmyistä.

Lisääntymismenot alkavat siitä että koiras jahtaa naarasta ympäriinsä. Kun se saa naaraan kiinni, yrittää se ujuttaa itsensä naaraan alle ja saada naaraasta molemmilla etujaloillaan tukevan otteen. Kun koiras yrittää punnertaa itseään paikalleen naaraan alle, mutta naaras pyrkii väistämään pois syntyy pohjalla pyörivä salamanteriväkkärä.

Kun koiras on päässyt naaraan alle alkaa pariskunta uiskentelemaan ympäriinsä kaksikerroksisena salamanterina.

Kun naaras on oikeassa vireessä laskeutuu pari pohjalle. Koiras laskee pohjalle siittiöpaketin ja ohjaa sitten selässään olevan naaraan sellaiseen asentoon että naaras saa poimittua paketin viemäriaukkoonsa. Hedelmöittyminen tapahtuu naaraan sisällä.

Joidenkin tuntien tai jopa päivien kuluttua naaras alkaa asetella munia vesikasvien lehdille. Asetteluvaihe voi jatkua useita päiviä.

Lähikuva juuri munitusta munasta.

Kehittyessään alkiot alkavat muistuttaa aina vain enemmän toukkaa ja vähitellen myös liikkua munansa sisällä.

Ajan kuluessa munista kuoriutuu toukkia. Kuvassa nuorin toukka (ylinnä) on muutaman viikon ikäinen ja vaiheessa 2. Vanhin (alinna) on saavuttanut jo parin kuukauden iän. Sen etujalat ovat täysin kehittyneet ja takajalat ovat alkaneet kehittyä (vaihe 3).

Vaiheessa 4 takajalatkin ovat täysin kehittyneet ja salamanteri on valmis aloittamaan kasvuvaiheen.

Kasvettuaan aikansa eläin saa lisää kokoa sekä aikuisen salamanterin muodon ja värityksen. Tällöin se alkaa olla valmis muodonvaihdokseen (vaihe 5) ja kidukset alkavat vähän kerrallaan surkastua. Kuvassa kidukset ovat jo himpun surkastuneet mutta ovat silti vielä selkeästi havaittavissa…

…mutta jo muutaman päivän kuluttua muodonvaihdos on takana ja kiduksista on jäljellä ainoastaan pienenpienet nysät. Nekin katoavat muutaman lisäpäivän kuluttua. Näiden kuvien toukat saavuttivat aikuisuuden reilussa neljässä kuukaudessa ja 61-64 mm mittaisina. Muodonvaihdoksen jälkeenkin ne jäivät asumaan veteen eivätkä koskaan nousseet maalle, mikä on kylkiluumantereiden maailmassa aivan normaali vaihtoehto.

Nuori aikuinen kylkiluumanteri noin kaksi viikkoa muodonvaihdoksen jälkeen. Kasvu on ollut edelleen nopeaa, sillä kahdessa viikossa nuorukainen on kasvanut sentin verran. Kasvu jatkuu edelleen, kunnes eläin on tarpeeksi suuri lisääntymään. Ja siinä vaiheessa tämän sivun kuvasarja alkaa jälleen alusta.

© 1999-2023 | Niina & Joonas Gustafsson