Palaa lehtisammakoiden etusivulle

Polypedates leucomystax

Banaanisammakko

Ulkoasu: Banaanisammakon ulkoasu on hyvin muunteleva. Ainoa mitä voi sanoa on että sammakko on ruskea, vatsapuolelta vaaleampi. Ruskean sävy ja siinä mahdollisesti olevat tummemmat läiskät vaihtelevat yksilöittäin. Sammakko pystyy myös yksilönä muuttamaan ruskean sävyä ympäristönsä mukaan. Naaraat voivat saavuttaa lähes 10 cm pituuden, koiraat jäävät huomattavasti pienemmiksi.

Levinneisyys: Lajia tavataan laajalla alueella Kaakkois-Aasiasta aina Itä-Intiasta Sumatralle ja Filippiineille.

Elinympäristö: Banaanisammakot elävät hyvin monenlaisissa ympäristöissä aina sademetsistä kaupunkien puistoihin. Ainoa vaatimus on se, että sammakko löytää lätäkön, jossa toukat pääsevät kehittymään.

Elintavat: Sammakot ovat aktiivisimmillaan hämärän aikaan. Päivät ne viettävät melko paikallaan, usein kuitenkin näkyvällä paikalla suojaväriinsä luottaen.

Hoito terraariossa: Sammakot tarvitsevat melko tilavan ja korkean terraarion, jossa on runsaasti tukevia kasveja ja kiipeilypaikkoja. Terraariosta, jonka pohjapinta-ala on 50 x 40 cm ja korkeus 80 cm saa asumuksen 2-4 eläimelle. Lämpötila saa päivin kohota 25-30 asteen välille, mutta sen ei milloinkaan pitäisi pudota alle 20 asteen. Ilmankosteus saa olla melko korkea, varsinkin lisääntymisaikaan.

Lisääntyminen: Naaras rakentaa vaahtopesän, jonka se kiinnittää veden yläpuolelle. Munat hautuvat pesässä 3-5 päivää ja kun toukat kuoriutuvat putoavat ne pesästä veteen. Toukat syövät kasvispohjaista ravintoa. Ensimmäiset saavuttavat muodonvaihdoksen noin kuukaudessa, hitaimmilla voi kestää kolmekin.

© 1999-2023 | Niina & Joonas Gustafsson