Monipuolinen ruokavalio on tärkeää meille jokaiselle. Ja niin se on myös nuolimyrkkysammakoille. Sammakot ovat luonnostaan hyönteissyöjiä, ja ötököitä niille tulee tarjota terraariossakin. Nuolimyrkkysammakot ovat pieniä eläimiä, joten ne eivät pysty syömään kovin suuria hyönteisiä. Terraariossa yleisimpiä ruokaeläimiä nuolimyrkkysammakoille ovat erilaiset banaanikärpäset, pienet sirkat, hyppyhäntäiset ja muut millinparin mittaiset pehmeäkuoriset ötökät, joita sammakoiden omistaja onnistuu löytämään. Jotkin suurimmat nuolimyrkkysammakot suostuvat syömään myös pieniä jauhomatoja, buffalomatoja ja vastaavia, mutta vähänkään pienemmälle sammakolle niiden kitiinikuori on liian kova. Sammakoissa on myös yksilöllisiä eroja: toinen saattaa syödä jotain mihin lajitoveri ei suostu koskemaan ollenkaan.
Pienillä sammakoilla on nopea aineenvaihdunta. Niinpä niiden olisi hyvä saada ruokaa päivittäin. Aivan pienimmille poikasille olisi parasta, jos ruokaa olisi tarjolla useamman kerran päivässä, tai jopa jatkuvasti. Me pyrimme tarjoamaan aina ruokakerralla niin suuren määrän ruokaeläimiä, etteivät sammakot syö niitä kerralla, vaan että syötävää juoksentelee terraariossa koko loppupäivän. Näin sammakot saavat ruokaa pidemmällä ajanjaksolla, ja virikkeitä loppupäivällekin sapuskaa metsästellessään. On kuitenkin pidettävä huoli, että kaikki ruokaeläimet tulevat lopulta syödyksi, sillä jos ne pääsevät kuolemaan terraarioon alkavat ne nopeasti pilaantua ja muuttuvat epätoivotuksi jätteeksi terraarion pohjalle.
Jotta sammakot voisivat mahdollisimman hyvin, on ruokavalion oltava mahdollisimman monipuolinen. Syötä siis niin monenlaisia ötököitä kuin suinkin mahdollista. Aina monipuolisuus ei ole kovin helppoa. Siksi ruokavalioon on hyvä lisätä vitamiineja ja hivenaineita. Helpoiten tämä onnistuu syöttämällä näitä aineita ruokaeläimille niiden kasvatuksen aikana ja/tai pölyttämällä ruokaeläimet ennen tarjoilua vitamiinipulverissa. Markkinoilla on olemassa erityisesti (nuolimyrkky)sammakoille tarkoitettuja vitamiinivalmisteita esimerkiksi kauppanimillä Dendrocare ja Amivit A. Näitä tuotteita ei tällä hetkellä suomalaisten eläinkauppojen hyllyiltä valitettavasti löydä, joten niihin käsiksi päästäkseen pitää ne tilata netistä tai hankkia muulla tavalla ulkomailta. Sen sijaan Suomesta löytyy monista eläinkaupoista T-Rex tuotemerkin TreeFrog Dust- nimistä valmistetta, joka käy myös nuolimyrkkysammakoille. Jos erityisesti nuolimyrkyille tarkoitettujen valmisteiden käyttö ei syystä tai toisesta ole mahdollista voi ne korvata muilla matelijoille ja sammakkoeläimille tarkoitetuilla valmisteilla.
Terraariossa nuolimyrkkysammakoiden tärkeimmät ravintoeläimet ovat banaanikärpäset. Yleisesti ruokaeläiminä käytettäviä banaanikärpäslajeja on kaksi, ja niistä molemmista on saatavilla lentokyvyttömäksi jalostettuja muotoja. Lentämättömien kärpästen hallinta on paljon helpompaa kuin villien, lentävien kärpästen kanssa toimiminen. Tarkemmat ohjeet banaanikärpästen kasvattamiseen löytyy Sammakkolammen banaankärpässivulta.
Nuolimyrkkysammakot syövät myös muita pienenpieniä ötököitä. Erilaiset sirkat ovat suosittu ruokaeläin terraariokasvattajien keskuudessa. Juuri kuoriutuneet, noin millinparin mittaiset pikkusirkat (pin-head sirkat) ovat mainiota ravintoa nuolimyrkyille. Näin pieniä sirkkoja ei myydä kaupoissa, joten ne pitää itse kasvattaa. Myös hyppyhäntäisiä ja joitakin pehmytkuorisia siiroja voi sammakoilleen kasvatella itsekin. Kesäaikaan ruokinta helpottuu, sillä nuolimyrkkysammakot syövät kaikenlaisia tarpeeksi pieniä ötököitä, joten jos luonnosta onnistuu hankkimaan sääskiä, kirvoja tai muita pieniä, pehmytkuorisia ja myrkyttömiä ötököitä, kannattaa niitäkin tarjota sammakoilleen.
© 1999-2023 | Niina & Joonas Gustafsson