Palaa lehtisammakoiden etusivulle

Lehtisammakoiden ruokinta

Monipuolinen ruokavalio on tärkeää meistä jokaiselle. Ja niin se on myös lehtisammakoille. Sammakot ovat luonnostaan hyönteissyöjiä, ja ötököitä niille tulee tarjota terraariossakin. Terraariossa yleisimpiä ruokaeläimiä ovat erilaiset sirkat, jauhomadot ja muut toukat, perhoset ja kärpäset. Kaiken kaikkiaan kaikki pehmeäkuoriset ja myrkyttömät ötökät, joita sammakoiden omistaja onnistuu löytämään ovat kelvollista ruokaa sammakoille. Jotkin suurimmat lehtisammakot suostuvat syömään myös pieniä hiiriä ja muita selkärankaisia, mutta niitä ei tule käyttää pääasiallisena ruokana. Ainoastaan lisukkeina, korkeintaan kerranpari kuukaudessa. Pienimmät lajit, kuten ruokosammakot, ja kaikkien lajien poikaset puolestaan vaativat erityisen pientä ruokaa. Hyvä vaihtoehto näiden eläinten perusravinnoksi ovat banaanikärpäset.

Jotta sammakot voisivat mahdollisimman hyvin, on ruokavalion oltava mahdollisimman monipuolinen. Syötä siis niin monenlaisia ötököitä kuin suinkin mahdollista. Aina monipuolisuus ei ole kovin helppoa, mutta yritä kaikkesi, sillä se on ehdottomasti sammakoidesi parhaaksi. Kesällä luonnosta löytää kaikenlaista, ja talvella eläviä ötököitä voi ostaa eläinkaupan lisäksi vaikkapa pilkkimiehille tarkoitettuina kärpäsentuokkina ja kastematoina.

Ruokosammakot ja pienet sammakonpoikaset tarvitsevat ravintoa päivittäin, ja olisi hyvä, jos niiden terraariossa juoksentelisi jatkuvasti pieniä hyönteisiä. Muutaman sentin mittaiset eläimet tarvitsevat ruokaa joka toinen päivä, ja suurimmille 10 cm lähenteleville sammakoille riittää ruokinta 2-3 kertaa viikossa. Sammakolle syötetään kerrallaan muutamia hyönteisiä. Tarkan määrän määrää sammakon ja ruokaeläinten koko. Sammakon omistaja oppii nopeasti huomaamaan minkä verran sammakko joutuisasti ”vetää” ruokaa, ja milloin eläimen vatsa alkaa olla täynnä. Jos konkreettisia lukuja halutaan esittää, niin kokemuksemme mukaan aikuisen viherlehtisammakon kokoinen eläin syö keskimäärin joka toinen päivä paria jauhomatoa tai keskikokoista sirkkaa vastaavan määrän ruokaa.

Koska luonnollisen kaltaiseen monipuolisuuteen on terraario-oloissa lähes mahdotonta päästä, kannattaa ruokiin lisätä vitamiinejä ja hivenaineita. Jos kasvatat ruokaeläimet itse, tämä onnistuu helpoiten syöttämällä näitä aineita ruokaeläimille jo niiden kasvatuksen aikana, erityisesti vähän ennen niiden joutumista ruoaksi. Kaikki ruokaeläimet voi myös juuri ennen syöttämistä kieritellä vitamiinipulverissa, eli ”pölyttää”.

Markkinoilla on olemassa erityisesti nuolimyrkkysammakoille tarkoitettuja vitamiinivalmisteita esimerkiksi kauppanimillä Dendrocare ja Amivit A. Niitä voi loistavasti käyttää myös muiden sammakkoeläinten vitamiinilähteinä. Näitä tuotteita ei tällä hetkellä suomalaisten eläinkauppojen hyllyiltä valitettavasti löydä, joten niihin käsiksi päästäkseen pitää ne tilata netistä tai hankkia muulla tavalla ulkomailta. Jos erityisesti sammakkoeläimille tarkoitettujen valmisteiden käyttö ei syystä tai toisesta ole mahdollista voi tilalla käyttää matelijoille tarkoitettuja yleisvalmisteita.

 

© 1999-2023 | Niina & Joonas Gustafsson