Palaa konnien etusivulle

Phrynomantis microps

Ulkoasu: Tämän pienehkön sammakon vartalo on pitkänomainen. Selkäpuolen perusväri on punertava, ja siinä on tummaa marmorimaista, sotkuista kuviointia. Selän keskellä kuonosta peräpäähän kulkee tumma viiva. Kyljet ovat tummat ja vatsapuoli vaalea. Jalat ovat tummat ja niissä voi olla punaisia pisteitä tai täpliä. Sammakon kokonaispituus on 3-6 cm.

Levinneisyys: Lajia tavataan Läntisen Keski-Afrikan avoimilla savanneilla vesien läheisyydessä.

Elintavat: Hyvin piilotteleva laji, jota näkee liikkeellä yleensä vain hämärän aikaan. Muina aikoina piiloutuu tai kaivautuu sopivaksi katsomaansa koloon odottelemaan hämärän laskeutumista. Toisinaan sammakot kiipeilevät pensaisiin ja savannin palmuihin viettämään päiväänsä. Terraario-oloissa ne kiipeävät sujuvasti jopa sileää lasipintaa pitkin.

Ääntely: Lajin ääntely on ”huhuilevaa sirinää”, joka kestää vain sekunninpari kerrallaan ja toistuu 5-10 sekunnin välein.

Hoito terraariossa: Pari näitä sammakoita tarvitsee terraarion, jonka pohjapinta-ala on vähintään 30 x 60 cm. Lämpötilan tulee pysytellä päivisin 25-30 asteen välillä. Luonnossa tämä laji syö ilmeisesti yksinomaan muurahaisia ja termiittejä, joiden kanssa se usein asuu samoissa koloissa. Terraariossa sammakko hyväksyy ravinnokseen myös muita pieniä hyönteisiä.

Valtaosa terraarioon kaupan olevista Phrynomantis sammakoista on ilmeisesti luonnosta pyydettyjä, eivätkä ne siten välttämättä ole erityisen hyväkuntoisia. Meillä hetken asustaneet sammakot kuolivat muutamassa kuukaudessa. Edellä mainituista syistä, ja luontaisen muurahaisruokavalionsa takia lajia ei voi suositella terraariokasvatiksi.

© 1999-2023 | Niina & Joonas Gustafsson