Tämä sivu julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 2009 juhlistamaan Sammakkolampi-sivuston silloin 10-vuotista historiaa. Aikaa on sittemmin kulunut, ja tätä vuonna 2023 kirjoittaessa alkaa neljännesvuosisata jo tulla pian täyteen. Lisäsimme alkuperäiseen ”kymmenvuotissivuun” on jatkoa, niin että tämä sivu kattaa sivustomme tarinan aina nykypäivään saakka.
Joonaksen ensimmäinen sammakkoeläinaiheinen teksti julkaistiin Herpetomania-lehdessä 2/1995. Teksti käsitteli salamanterieläinten pitämistä terraariossa. Pian tekstin julkaisun jälkeen laadin siitä ”laajennuksen”, tekstin joka käsitteli kaikkia sammakkoeläimiä terraariohoidokkina. Sitä silloinen päätoimittaja ei enää halunnut lehdessä julkaista, koska aihe on liian laaja. Sen sijaan hän suositteli kirjoittamaan lajikohtaisia esittelyjä ja julkaisemaan laajan tekstin netissä. Ja niin minä teinkin! Euroopanlehtisammakkoa esittelevä lajikohtainen artikkeli julkaistiin Herpetomaniassa 3/1997. Ja ”Sammakkoeläimet lemmikkinä” niminen sivusto aukesi verkkoon vuonna 1998. Olin tuolloin opiskelijana Helsingin yliopistolla, joten sijoitin sivun opiskelijalle varattuun kotisivutilaan yliopiston palvelimella. Osoite oli www.helsinki.fi/~jjgustaf.1998
Vuonna 1999 Suomen herpetologinen yhdistys avasi sivustonsa osoitteeseen www.herpetomania.fi, ja Joonaksesta tuli sen ensimmäinen webmaster. Kiitokseksi sivuston ylläpitämisestä sain siirtää oman sivustoni yhdistyksen verkko-osoitteen alle omaan alihakemistoonsa. Alihakemisto tarvitsi nimen joka toimisi myös alasivuston www-osoitteena. Pohtiessani sopivaa nimeä pähkäilin nimien ”sammakkolammikko” ja ”sammakkolampi” välillä. Jälkimmäinen löi kilpailijansa, ja näin Sammakkolampi oli syntynyt osoitteeseen www.herpetomania.fi/sammakkolampi.
Herpetomania.fi -sivusto ja sen Sammakkolampi-alasivusto julkaistiin marraskuussa 1999. Alun perin yliopiston palvelimella sijainnut sivustoni oli käsitellyt sammakkoeläimiä terraariossa, mutta välittömästi uuteen osoitteeseen muuttamisen jälkeen lisäsin Sammakkolammelle toisenkin osion: Suomen sammakkoeläimet.
Ensimmäisen uuden osion jälkeen seuraavat osiot ilmestyivät nopeaan tahtiin. Sammakkoeläinten biologiaa esitteli sammakkoeläimiä yleisesti, ja Lajeja-osiossa tutustuttiin yksittäisiin lajeihin, sekä niiden hoitoon.
Sammakkoeläinten suomalaiset nimet -osioon Joonas keräsi kirjallisuudessa julkaistuja suomalaisia nimiä eri lajeille. Tämä osio on sittemmin poistunut verkosta, mutta nimistötyö jatkuu Matelijoiden ja sammakkoeläinten nimistötoimikunnan puitteissa.
Sammakkolammen nopea kasvu jatkui koko vuosikymmenen alkupuolen. Sitä mukaa kuin uusia alasivustoja tuli lisää, piti etusivua mukauttaa niin että jokainen osio ja sen ”logo” mahtuivat sivulle.
2000-luvun alkupuolella sivustolla julkaisin Sammakkolammella myös lyhyitä ajankohtaisia sammakkoeläimiin liittyviä uutisia maailmalta. Esimerkkinä näistä uutisotsikoista mainittakoon otsikolla Mississipillä löytynyt 15-jalkainen sammakko julkaistu uutinen, joka on päivätty 22.5.2001. Uutisten julkaisu kuitenkin osoittautui liian työlääksi, joten se loppui sen muutaman vuoden jälkeen.
Puolen vuosikymmenen jälkeen Joonas halusi pitää taukoa yhdistyksen nettisivujen ylläpitämisestä, ja yhdistykselle tuli uusi webmaster. Siinä yhteydessä tuli tarve myös erottautua ylläpidosta kiitokseksi saadusta palvelintilasta, pois yhdistyksen palvelimelta. Olin tuolloin tavannut silloin tulevan vaimoni ja Sammakkolammen toisen ylläpitäjän Niinan. Hänen rohkaisustaan hankimme Sammakkolampi-sivustollemme ihan oman verkkotunnuksen. Sammakkolampi.net -tunnus myönnettiin meille 16.7.2004, ja samantien sivusto siirrettiin uudelle palvelimelle.
Uuden osoitteen, ja uuden ylläpitäjän innoittamana sivustolla alkoi voimakas uudistustyö, jonka ohessa mm. etusivu uudistettiin kokonaan. Monille tuttu, Niinan piirtämä Vesilisko ja mölysammakko lumpeella -kuva ilmestyi etusivulle ensimmäisen kerran 17.8.2004. Kuva oli etusivulla aina vuoteen 2022 saakka.
Keväällä 2006 suomalaisten .fi -verkkotunnusten saanti vapautui myös yksityisille, ja päätimme varata Sammakkolampi.fi -tunnuksen heti kun se oli mahdollista. Niina keksi, että fi-puolella voisi esitellä Suomen luonnonvaraiset herpit, ja niinpä laajensimme vanhan Suomen sammakkoeläimet -osion Suomen sammakkoeläimet ja matelijat -kokonaisuudeksi joka kattoi myös matelijat.
Luonnollisesti myös vanhan sammakkoeläinosion tekstit uudistettiin täysin uuteen uskoon, ja oman verkko-osoitteensa saaneelle sivustolle rakennettiin myös runsaasti uusia toimintoja, kuten virtuaaliset herppiretket.
Www.sammakkolampi.fi -sivuston avajaisia vietettiin 26.3.2006.
2010-luvulla Sammakkolammella ei tapahtunut suuria uudistuksia. Ylläpidimme sivustoa kun jotakin oleellista muuttui, mutta muutoin sivusto sai olla kuten oli, ja me keskityimme muihin asioihin.
2020-luvulle tultaessa teknologia alkoi ajaa vanhan sivuston ohi. Siihen saakka käytetty päivitysmenetelmä alkoi olla vanhentunut, eikä sivusto ei myöskään tukenut kovin hyvin mobiilikäyttöä.
Vuonna 2022 Herpetomania-sivuston ylläpitäjä Milko Kanza tarjosi meille apuaan, luvaten siirtää Sammakkolammen molemmat sivustot nykyaikaiseen ympäristöön Word Press -alustan päälle. Milkon suoritettua massasiirron uudelle alustalle, sivustoa päivitettiin vielä vuonna 2023 sisällön osalta. Olemassa olevia tekstejä ajantasaistettiin, joitakin osioita poistettiin ja kokonaan uusia sivuja julkaistiin osaksi kokonaisuutta.
Nettisivuston jatkuvan sivuston kehittämisen lisäksi olemme näinä vuosina tehneet työtä, ja tuoneet Sammakkolampi-nimeä tunnetuksi myös internetin ulkopuolella. ”IRL” (In Real Life), kuten nörttikielellä sanottaisiin. Seuraavassa kuvamuistoja joistakin tapahtumista joissa me ja Sammakkolampi olemme olleet mukana.
Syksyllä 2005 järjestimme yhdessä toisen herppiharrastajapariskunnan kanssa Helsingissä Herppikerhon 10-14-vuotiaille lapsille. Kerho kokoontui yhteensä 8 kertaa, ja jokaisella kerralla käsiteltiin jotakin matelija- tai sammakkoeläinryhmää. Kerhoon osallistui 12 innokasta nuorta.
Vuosien varrella meistä ja eläimistämme on kirjoitettu kymmenkunta lehtijuttua. Hesari, paikallinen Keski-Uusimaa, Ilta-Sanomat, Lemmikki,… Lehdet, aiheet ja lähestymistavat ovat vaihdelleet, mutta aina artikkeleissa on mainittu myös Sammakkolampi-sivusto.
Painetun median lisäksi myös sähköinen media on ollut kiinnostunut sammakoista. Olohuoneestamme on tehty kesällä 2004 suoraa radiolähetystä YLE:n aamuohjelmaan ja tv-kuvausryhmien vierailuja on jouduttu jopa rajoittamaan.
Oheisessa kuvassa Nelosen nuortenohjelma Buusterin juontaja Isa-Erika Lehto ja kuvausryhmän kameramies kuvaavat tiikerisalamantereita. Eläinosioita Buusteriin tehtiin meiltä yhteensä 5 kappaletta vuosina 2005-2006.
Vuodesta 2006 alkaen Sammakkolammen oma messupiste on nähty erilaisilla lemmikkieläinaiheisilla messuilla pääkaupunkiseudulla. Oheinen kuva on vuoden 2006 Lemmikki-messuilta Vantaan Myyrmäkihallissa. Messuilla yhteensä kymmenet tuhannet ihmiset ovat käyneet tutustumassa Sammakkolampeen.
Kesällä 2006 töölöläisen astiakauppa Astialiisan kesätempauksena oli yli 400 erilaista sammakkoesinettä esitellyt näyttely. Esillä oli pehmosammakoita, sammakkoaiheisia koruja, leluja, taide-esineitä… Kaikkea sammakkoaiheista mitä maa päällään kantaa. Me osallistuimme näyttelyyn muutamilla kymmenillä esineillä, sekä seinille kiinnitetyillä julisteilla joissa esiteltiin todellisia sammakoita ja niiden elämää luonnossa. Tapahtumaan kuului myös yksi päivä, jolloin me ja pari ihan elävää sammakkoa vierailimme liikkeessä vastailemassa yleisön sammakkoaiheisiin kysymyksiin
Meitä on pyydetty puhumaan sammakkoeläimistä mitä moninaisimpiin tilaisuuksiin. Eläintenhoitajaopiskelijoille, VPK:laisille, eläinsuojeluneuvojille, työväenopiston opiskelijoille, valvontaeläinlääkäreille… Näiden lisäksi erilaisia aiheeseen liittyviä luentoja on järjestetty erilaisten yhdistysten ja muiden organisaatioiden tilaisuuksissa ympäri valtakunnan lukematon määrä.
Toisinaan ei tarvita kokonaista esitystä, ainoastaan esitysmateriaalia. Valokuviamme on vuosien mittaan löytynyt lukuisista lehdistä, kunnan luontopolun opastaulun kuvituksesta, virastojen ja laitosten verkkomateriaaleista, sammakkoeläinaiheisten kampanjoiden (esim. Luonto-Liiton Kevätseuranta) materiaaleista tai vaikkapa Lontoon eläintarhan matelijatalosta. Opetus- ja valistustarkoituksiin myönnämme valokuvien käyttöluvan yleensä ilman rahallista korvausta.
Vuosi 2008 oli Euroopan eläintarhoissa omistettu kansainväliseksi Sammakon vuodeksi. Sammakkoeläinteemaa vietettiin myös Korkeasaaressa, ja sen tiimoilta Sammakkolampi on ollut mukana useammassakin Korkeasaaren tapahtumassa: asiantuntijoina infopisteillä, pitämässä luentoja koululaiskonfeenssissa ja mukana tapahtumien suunnittelussa. Teemavuoden lisäksi olemme tehneet eläintarhan kanssa muutakin sammakkoeläinaiheista yhteistyötä vuodesta 2006 lähtien. Ja yhteistyötä jatketaan edelleen.
Oheisessa kuvassa Sammakkolammen infopiste Korkeasaaren Africasia-talossa Pääsiäissaari-tapahtumassa 2007.
© 1999-2023 | Niina & Joonas Gustafsson