Sammakot

Sammakot (Anura), eli ”sammakot ja konnat” tai ”hännättömät sammakot” kuten niitä on ennen kutsuttu ovat tunnetuimpia sammakkoeläimiä. Niillä on lyhyt hännätön ruumis, voimakkaat takajalat ja suuret silmät. Pienin hännätön sammakko, Kuubassa elävä lehtisammakko Eleutherodactylus limbatus jää ainoastaan sentin mittaiseksi, kun puolestaan suurin, goliatsammakko (Conraua goliath) voi saavuttaa kolmenkymmenen sentin pituuden ja kolmen kilon painon.

Sammakoita ja konnia tunnetaan yli 5300 lajia ja ne jaetaan 45 heimoon. Niitä tavataan kaikkialla maailmassa napa-alueita lukuun ottamatta. Suurin osa lajeista elää kuitenkin trooppisilla alueilla. Euroopassa lajeja tavataan vajaa puolisen sataa, Suomessa sammakkolajeja on kolme: ruskosammakko (Rana temporaria), viitasammakko (Rana arvalis) ja rupikonna (Bufo bufo).

Puhekielessä sammakot jaetaan konniin ja sammakoihin ihon nystyräisyyden ja liikkumatavan mukaan. Konnilla on nystyräinen iho ja lyhyet kävelemiseen sopivat jalat, kun taas sammakot ovat sileäpintaisia loikkijoita. Ero on häilyvä ja esimerkiksi eurooppalainen kellosammakko (Bombina bombina) on röpelöihoinen, mutta liikkuu hyppimällä. Lajin englanninkielinen nimi Fire-bellied Toad (tulivatsainen konna) viittaakin konniin, kun taas suomalainen nimi on kellosammakko. Tiukasti ottaen konnia ovat vain Bufonidae-heimon eläimet.

”Perinteisten” sammakoiden ja konnien lisäksi maailmalta löytyy runsaasti vaikka millaisia sammakoita. Yksi suuri ryhmä ovat lehtisammakot ja muut kiipeilevät sammakot, joita elää puissa, pensaissa, ruohostoissa ja muilla maanpintaa korkeammilla tasoilla. Osa lajeista puolestaan asustaa koko ikänsä vedessä, vaikka niilläkin on keuhkot joilla ne hengittävät. Jotkin taas viettävät kaivautuvaa elämää, ja niitä näkee harvoin maanpinnan yläpuolella. Jotkin sammakot puolestaan pystyvät liitelemään puusta toiseen varpaidensa välissä olevien laajojen räpylöiden varassa. Sammakoista löytyy myös monia värejä: valtaosa lajeista on ruskeita tai vihertäviä, mutta myös kirkkaan punaisia, keltaisia ja jopa sinisiä sammakkolajeja on olemassa. Kaiken kaikkiaan sammakot ovat valtaisan moninainen ryhmä, jonka edustajia tavataan lähes kaikissa maailman elinympäristöissä suolaisia meriä lukuun ottamatta.

Mölysammakko (Rana ridibunda / Pelophylax ridibundus) on tyypillinen sammakko.

Haisukonna (Bufo calamita / Epidalea calamita) on yksi Euroopan kolmesta konnalajista.

© 1999-2022 | Niina & Joonas Gustafsson